JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Domstolshandläggare - en viktig lagspelare i händelsernas centrum

Som domstolshandläggare får du arbeta med människors rättstrygghet och rättssäkerhet i en spännande miljö. Tillsammans med andra utgör du navet i domstolen.  

I vissa domstolar kallas domstolshandläggare för domstolssekreterare, men arbetsuppgifterna är i princip desamma. Tillsammans med andra ser du till att domstolens för- och efterarbete i olika mål och ärenden genomförs på ett opartiskt och effektivt sätt. Du bidrar också till att alla som kommer i kontakt med domstolen får ett gott bemötande.

Ingen dag är den andra lik

Arbetsuppgifterna är många och skiftande. Ditt arbete är därför roligt och omväxlande med mycket eget ansvar. Som domstolshandläggare förbereder du inkommande mål tills de är klara för avgörande. Du får också expediera domar, bevaka frister och planera rättegångsdagar. Det kan även hända att du får sitta som protokollförare vid rättegångar.

Teamarbete med eget ansvar

Du arbetar i grupp, men arbetsuppgifterna utförs självständigt och med eget ansvar. Ibland hanterar du flera olika mål och ärenden parallellt och vissa sorters mål innebär självständig beredning fram till förhandling. Du arbetar tillsammans med notarier, fiskaler och rådmän.

En dag i domstolen är varierande och innehållsrik. Du kommer att ha mycket kontakt med domstolens medarbetare, med allmänheten och med rättens parter, det vill säga advokater, åklagare, tolkar och vittnen.
Senast ändrad: 2017-12-18

Krav och önskemål

Detta krävs för att bli domstolshandläggare:

• Gymnasieexamen eller motsvarande.
• Relevant eftergymnasial utbildning(Är inget formellt krav, men många har det).

Det här önskar vi av dig:

  • Du är självgående och initiativrik med gott omdöme.
  • Du arbetar flexibelt, noggrant och med hög ansvarskänsla.
  • Du har god förmåga att uppträda serviceinriktat mot allmänheten.
  • Du kan organisera ditt arbete och prioritera bland dina arbetsuppgifter.

Medarbetare berättar

Läs intervju med domstolshandläggare.

Läs intervju med domstolssekreterare.