JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Notarie - praktisk erfarenhet och utbildning

Som notarie på domstol arbetar du med många intressanta och utmanande uppgifter. Förutom att du får en bred erfarenhet av verksamheten på den domstol och den förvaltningsmyndighet där du arbetar får du en bra förståelse för hela rättskedjan.

Som notarie gör du bland annat rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får du själv handlägga vissa mål och ärenden. Du får också leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Praktiskt arbete varvat med utbildning

En notarieanställning är inget vanligt jobb. Det praktiska arbetet varvas med både obligatoriska och frivilliga utbildningar. Du har hela tiden en handledare som stöttar och utvärderar din utveckling. Du arbetar naturligtvis också i tätt samarbete med andra kollegor på din arbetsplats.

Tiden som notarie är utvecklande vare sig du kommer direkt från universitet eller redan hunnit skaffa dig juridisk arbetslivserfarenhet. Handledning i din vardag blandas med utbildningar och du arbetar i nära samarbete med dina kollegor. Oavsett vilka ambitioner du har är notarietjänstgöring alltid ett värdefullt steg i juristkarrären.

Antagningarna till notarie sköts av Domstolsverkets notariekansli.
Senast ändrad: 2017-07-03

Bli notarie

Fyra anledningar till att bli notarie efter juristexamen

  • Naturlig fortsättning på studierna
  • Utvecklande på flera sätt
  • Värdefull merit som leder vidare
  • Ett ansvarsfullt arbete

Läs mer och sök notarieanställning

Under http://www.notarie.se/ kan du ta del av hur det är att vara notarie, vilka antagningskrav som ställs och se aktuella lediga och tillsatta anställningar.

Följ oss på facebook

På Notariekansliets Facebook-sida uppdaterar vi med ny information och pågående aktiviteter.

Notarie på Facebook