JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Högsta domstolen söker beredningsjurister

Arbetsbeskrivning

Målen i Högsta domstolen bereds och föredras av justitiesekreterare och beredningsjurister. Justitiesekreterarna är vanligen domarutbildade hovrättsassessorer – ofta med ytterligare arbetslivserfarenhet från bl.a. Regeringskansliet, JO eller JK – eller ordinarie domare. Beredningsjuristerna är notariemeriterade i tingsrätt, ofta med viss erfarenhet av annan liknande juridisk verksamhet.

Som beredningsjurist är din huvudsakliga uppgift att granska inkommande mål och föreslå nästa handläggningsåtgärd eller själv föredra målet för avgörande. Du har därmed en viktig roll i domstolens arbete med att tidigt skilja ut de mål som kan avgöras av ett justitieråd (enklare dispensmål och extraordinära mål). Dina arbetsuppgifter blir att göra rättsutredningar, ta fram relevant bedömningsunderlag, föredra mål och upprätta protokoll med beslut.

Beredningsjurister har funnits i Högsta domstolen sedan juni 2016. Anställningens innehåll utvecklas fortfarande allteftersom.


Kvalifikationer

Vi söker dig som är notariemeriterad i tingsrätt. Du ska vara juridiskt mycket skicklig och noggrann samt ha hög ansvarskänsla och social kompetens. Arbetet kräver mycket god samarbetsförmåga, mycket gott omdöme, flexibilitet och hög stresstålighet.

Det kan vara meriterande att efter notarietjänstgöringen ha arbetat som beredningsjurist eller motsvarande i tingsrätt eller hovrätt. Likaså kan det vara meriterande med annan relevant arbetslivserfarenhet efter notarietjänstgöringen.


Anställningsvillkor

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
6 månader eller längre
Omfattning: Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Allmän visstidsanställning (2 år)

Antal platser: En eller flera
Lön: Månadslön


Ansökan

Sista ansökningsdag: 2017-08-13
Arbetsgivarens referensnummer: A696861
Ansök här


Kontakt

Jens Wieslander
Beredningschef
08-561 666 31
jens.wieslander@dom.se

Olof Wetterqvist
Beredningschef
08-561 666 27
olof.wetterqvist@dom.se

Anna Lissola
Beredningsjurist
08-561 666 96
anna.lissola@dom.se

Fredrika Blom
Beredningsjurist
08-561 666 23
fredrika.blom@dom.se


Övrigt

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.


Om Högsta domstolen

Högsta domstolens huvuduppgift är att leda rättstillämpningen genom vägledande avgöranden. Högsta domstolen är sista instans för tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt.

Vid sidan av huvuduppgiften att vara prejudikatinstans prövar Högsta domstolen också ärenden om resning, domvilla, återställande av försutten tid samt ärenden rörande andra staters begäran om utlämning och vissa ärenden som rör advokater.

Vid Högsta domstolen arbetar totalt ca 90 personer, varav 16 är domare (justitieråd). Högsta domstolen är organiserad i dömande avdelningar, ett kansli för målhantering och en administrativ avdelning. Kansliet för målhantering och den administrativa avdelningen leds av kanslichefen.

Högsta domstolen bedriver sin verksamhet i Bondeska palatset i Gamla stan i Stockholm.