JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Högsta domstolen söker ett justitieråd

Arbetsuppgifter

Av Högsta domstolens 16 justitieråd tjänstgör i regel två i Lagrådet. De övriga justitieråden är indelade i två dömande avdelningar. Den ena avdelningen leds av Högsta domstolens ordförande och den andra av avdelningsordföranden. Justitieråden dömer i domstolens samtliga typer av mål. Målen bereds och föredras av justitiesekreterare.


Kvalifikationer

Justitieråd ska ingå i kretsen av landets främsta jurister och svara mot synnerligen högt ställda krav vad avser juridiska kunskaper, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, omdöme och självständighet.

Det är väsentligt att justitieråden kompletterar varandra i det kollegiala dömandet och att de sammantaget representerar kunskaper inom de skilda rättsområden som faller under Högsta domstolens behörighet. Det är därför en strävan att domstolen ska vara sammansatt av jurister med olika erfarenheter från de juridiska yrkesfälten. Vi ser gärna sökande med särskild erfarenhet av advokatverksamhet eller liknande praktisk verksamhet.


Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Ordinarie domare anställs med fullmakt.
Omfattning: Heltid
Tillträde enligt överenskommelse.

Antal platser: 1

Ansökan

Sista ansökningsdag: 2018-03-11
Arbetsgivarens referensnummer: 12-2018

Ansök via epost till:
domarnamnden@dom.se

Kontakt

Stefan Lindskog
Justitieråd, Högsta domstolens ordförande
08-561 666 06
stefan.lindskog@dom.se

Måns Wigén
Kanslichef
08-561 666 75
mans.wigen@dom.se


Övrigt

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.


Om Högsta domstolen

Högsta domstolens huvuduppgift är att leda rättstillämpningen genom vägledande avgöranden. Högsta domstolen är sista instans för tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt.

Vid sidan av huvuduppgiften att vara prejudikatinstans prövar Högsta domstolen också ärenden om resning, domvilla, återställande av försutten tid samt ärenden rörande andra staters begäran om utlämning och vissa ärenden som rör advokater.

Vid Högsta domstolen arbetar totalt ca 90 personer, varav 16 är domare (justitieråd). Högsta domstolen är organiserad i dömande avdelningar, ett kansli för målhantering och en administrativ avdelning. Kansliet för målhantering och den administrativa avdelningen leds av kanslichefen.

Högsta domstolen bedriver sin verksamhet i Bondeska palatset i Gamla stan i Stockholm.