JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Ystads tingsrätt söker en eller flera rådmän

Arbetsuppgifter

Ystads tingsrätt är en allmän underrätt där samtliga ordinarie domare delar på handläggningen av de mål- och ärendetyper som förekommer. Viss specialisering finns. Det finns t.ex. särskilda ungdomsdomare och domare som handlägger mål om ekonomisk brottslighet. På ärendesidan cirkulerar ansvaret för vissa ärendetyper som t.ex. konkurser, företagsrekonstruktioner och skuldsaneringar. Domarna förväntas delta i domstolens arbete med verksamhetsutveckling och också ta ansvar för sin egen kompetensutveckling.Kvalifikationer m.m.

Rollen som ordinarie domare på Ystads tingsrätt ställer, förutom krav på sedvanliga mycket goda juridiska kunskaper och väl utvecklad analysförmåga, krav på flexibilitet och samarbetsförmåga. Ystads tingsrätt är en relativt liten domstol och präglas med nödvändighet och tradition av ett arbetssätt där alla ställer upp och stöttar varandra.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan. Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Ordinarie domare anställs med fullmakt.Om Ystads tingsrätt

Tingsrätten har cirka 40 anställda, varav åtta ordinarie domare inklusive lagmannen. På målkansliet bedrivs arbetet med beredning, skriftväxling, utsättning till förhandlingar m.m. med en handläggarchef som arbetsledare. På enheten för administration och service finns en chefsadministratör som leder och fördelar arbetet. Tingsrätten har dessutom nio tingsnotarier.

Tingsrätten har för närvarande inga överbalanser och håller med marginal de omloppstider som regeringen bestämt.

Domsagan (tingsrättens upptagningsområde) omfattar förutom Ystads kommun, Simrishamns, Tomelillas, Sjöbos, Skurups, Trelleborgs och Svedalas kommuner.

Domstolen är inhyst i trevliga lokaler - en blandning mellan gammalt och nytt - intill järnvägsstationen och hamnen. Det finns planer på en ny domstolsbyggnad. De allmänna kommunikationerna med Malmö och Lund är goda.

Ystad är beläget på kanten till det vackra Österlen med närhet till naturupplevelser som skogspromenader, sol och bad m.m. Staden är levande året runt med ett gott utbud av butiker och restauranger, biografer, en fin teater, konstutställningar m.m. Det är nära till kontinenten, bron till Köpenhamn med Kastrups flygplats och även till Sturup. Invånarantalet i kommunen växer och det finns en relativt god tillgång på bostäder.Övriga upplysningar

Tillsättningen gäller under förutsättning att nuvarande befattningshavare erhåller sökt anställning.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via epost till:

domarnamnden@dom.se 

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.
Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse
Sysselsättningsgrad: 100%

Lön: Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.


Ansökan

Sista ansökningsdag: 2019-03-24
Arbetsgivarens referensnummer: 20-2019
Ansök här

Kontakt

Stefan Olsson, lagman,
0411-691 26

Karin Reslow, chefsadministratör,
0411-691 08

Marie Gärtner, rådman (Saco-S),
0411-691 31


Övrigt

När Sveriges Domstolar rekryterar framtida medarbetare är det viktigt att vi får rätt person på rätt plats och som har ett inkluderande synsätt. Det är också viktigt att vi hanterar alla som söker jobb hos oss rättvist och att vårt urval bygger på kandidaternas kompetenser och meriter. Därför tillämpar vi kompetensbaserad rekrytering.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Om Domarnämnden
Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.