JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Falsk e-post och sms från domstol

[2016-03-23] Domstolsverket

Sedan i förra veckan cirkulerar falska e-postmeddelanden och sms som anges komma från domstol. I meddelandena, som bland annat skickats till allmänhet i mycket stor omfattning, står att personen ska inställa sig till rättegång och att personen ska bekräfta genom att klicka på en länk. Den som klickar på länken riskerar att få ett virus på sin tekniska enhet som låser enheten, t.ex. datorn, telefonen, läsplattan. För att kunna låsa upp den tekniska enheten, krävs betalning.

Alla som får kallelser till rättegångar via e-post uppmanas att kontrollera att avsändaradressen slutar på @dom.se. Kommer kallelsen per e-post från en annan avsändaradress, är det bara att slänga den. Klicka absolut inte på någon länk.

Har du drabbats, ring polisen och anmäl.

Exempel på felaktigt meddelande:

Om mottagaren till det falska e-postmeddelandet klickar på någon av e-postlänkarna, förflyttas mottagaren till en webbplats som liknar domstol.se. Se nedan:

Om mottagaren fullföljer de instruktioner som ges finns det en stor risk att den aktuella datorn bli infekterad av ett datorvirus som generellt beskrivs som Ransomware.

Mer information om Ransomware hittar du här:

https://www.cert.se/2015/11/cert-se-informerar-med-anledning-av-mangden-aokade-ransomware-attacker

 

Senast ändrad: 2016-03-29