JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i Stora Höga-målet

[2009-12-22] Uddevalla tingsrätt

Tingsrätten har denna dag meddelat dom i det sk Stora Höga-målet där två angripare stod åtalade dels för mord genom skjutning av en person efter inbrytning i hans bostad, dels för vållande till annans död genom vådaskott mot en av de egna i angreppsstyrkan. I samma del av åtalet stod ytterligare två personer åtalade för bl a medhjälp till mord på mannen som bodde i huset.

Upprinnelsen till angreppet var att den i huset boende tidigare hade tagit en Kalashnikov (ett automatvapen snarlikt den svenska AK 4:an eller AK 5:an) från en av angriparna.

I målet bevisades inte var alla inblandade befann sig i samband med skottlossningen i husets källare och inte heller vem eller vilka av angriparna som avlossade de skott (två mantlade kulor) som dödade den boende och en av angriparna. Det bevisades endast att en av de åtalade hade skjutit mot det rum där den i huset boende mannen befann sig, men det skottet eller de skotten avlossades med ett avsågat hagelgevär (alltså inte ett vapen som avlossar mantlade kulor) snett genom dörren till rummet och ingen kula i hagelsvärmarna träffade den boende. Före, under tiden eller efter det att nämnda hagelsvärmar avlossades sköt någon eller några, med en eller två pistoler (kaliber 7,62) och avlossade därvid bl a de båda dödande skotten.

Tre av angriparna, de två för mord åtalade och en av de för medhjälp till mord åtalade, dömdes för medhjälp till grov misshandel till fängelse 4 år; de bröt sig in i huset i första hand för att återta vapnet och tingsrätten fann inte att de hade uppsåt att döda men väl att de, p g a vapnen och anfallets upplägg, hade uppsåt minst till grov misshandel. Eftersom de två för mord åtalade inte kunde dömas för gärningsmannaskap ”tillsammans och i samförstånd” dömdes även de två för medhjälp till grov misshandel. Åtalet mot en av de för medhjälp till mord åtalade ogillades eftersom han inte hade varit närvarande den aktuella dagen och eftersom hans delaktighet, bestående i att tre dagar före händelsen hjälpa till och leta efter mannen som tagit Kalashnikoven, inte befanns kunna medföra ansvar för medverkan. Samme person dömdes dock till fängelse 2 år och 4 månader för annan brottslighet, bl a vållande till annans död och vapenbrott.

Åtal för vållande till annans död avseende ett vådaskott från en av angriparna mot en kamrat i angreppsstyrkan ogillades eftersom ett sådant brott inte ansågs kunna begås ”tillsammans och i samförstånd” och eftersom det inte kunde bevisas vem som skjutit kamraten.

Ett samtidigt prövat åtal mot två personer för skyddande av brottsling och vapenbrott ogillades (de påstods efteråt ha gömt två av angriparna och det hagelgevär som avlossats vid tillfället). 

Samtidigt prövade skadeståndsanspråk från de anhöriga till de skjutna lämnades utan bifall eftersom ingen dömdes för själva dödandet, vilket är en förutsättning för att sådant skadestånd skall kunna dömas ut.

Senast ändrad: 2009-12-22

För mer information kontakta:

Ulf Klerfalk
rådman
0522-657100