JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Deli-målet

[2011-12-21] Norrköpings tingsrätt

Norrköpings tingsrätt har idag ogillat ett åtal med anledning av skottlossning och knivvåld utanför restaurang Deli i Norrköping den 28 juni i år.  Sju personer var åtalade för bl.a. försök till mord. Enligt tingsrättens bedömning gick det inte att fastställa vem eller vilka som skjutit och gått till angrepp med kniv.

Bråket mellan två kriminella grupperingar ledde till att två personer skottskadades - en svårt. En knivskars i hjärttrakten.

Ett femtiotal vittnen/målsäganden hördes under rättegången. Ingen av dessa har lämnat någon beskrivning av gärningsmännen.  Ingen av vittnena har heller under förundersökningen medverkat i någon konfrontation i syfte att identifiera gärningsmännen.

Utredningen utesluter inte att fler kunde ha medverkat i angreppen. Tvärtom ger utredningen vid handen att ytterligare ett antal personer, enligt vittnesuppgifter upp till i vart fall tio stycken, varit på platsen beväpnade med köttyxor, batonger, knivar m.m. Varken dessa personer eller deras tillhyggen har omhändertagits.

 Endast en person, som inte kunde identifieras av förhörspersonerna, var åtalad för att ha skjutit. Av utredningen framgick emellertid att det fanns minst två skyttar med olika vapen på platsen och att skott avlossats från i vart fall två vapen.

Det var därmed, med de rättssäkerhetsgarantier som gäller, inte bortom rimligt tvivel styrkt att de åtalade var skyldiga till det våld och de skador som åtalet gällde. Det var inte heller visat att de tilltalade försökt döda eller skada någon.

Sex av det tilltalade dömdes för annan brottslighet; en för olaga vapen innehav till tre månaders fängelse, två för olaga hot mm till en resp. två månaders fängelse.

Senast ändrad: 2011-12-21

För mer information kontakta:

Erik Lempert
F.d. Lagman
011-24 35 34

Målnummer:

B 2169-11