JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Fällande dom i djurrättsaktivistmålet - fängelse 3 år och 6 månader

[2012-01-18] Göteborgs tingsrätt

Göteborgs tingsrätt har i dag dömt den huvudtilltalade för bl a mordbrand, två grova olaga hot och 15 olaga hot. Flertalet av de hotade personerna arbetar med pälsdjursuppfödning, annan djurhantering eller försäljning av päls. Utdömt skadestånd: drygt 428 000 kr. Den dömde är kvar i häkte.

Den nu 22-åriga mannen åtalades för mordbrand på McDonald’s i Scandinavium. Mannen krossade fönster, kastade in dunkar med brännbar vätska, tände på och det började brinna. Branden släcktes ganska snabbt av sprinklerssystem. Det blev omfattande rök- och brandskador i restaurangen. Det fanns dock inga människor i lokalen.

Vidare för 17 grova olaga hot varav 16 genom brev med bl a dödshot och hot om våld mot personer som arbetar inom handeln med päls. Bl a ägaren till klädbutiken Fiorucci och ägaren till nu nedlagda Andreassons Päls i Göteborg. Hoten går ut på att få personerna att sluta med pälshandel m m. Hot riktas också mot dessa personers familjer. Sammanlagt 50 personer har hotats. Vissa av breven innehöll rakblad eller text skriven med den tilltalades blod. Ett hot skedde genom att text målades på den hotade familjens bostad. Åtalet omfattar också skadegörelse genom att slå sönder fönster till en restaurang som den dömde trodde sålde hajfenssoppa. Även ofredande genom att bl a skrika i en megafon utanför Fiorucci.

Den dömde mannen, tidigare ostraffad, har uppgett att han har viss anknytning till djurrättsaktivismen och erkänt skadegörelsen. Han har förnekat övriga gärningar och har inte velat kommentera händelserna eller t ex varför brev är skrivna med hans blod.

Åklagarens bevisning i målet bestod huvudsakligen av fingeravtryck och/eller DNA på samtliga hotbrev samt DNA från McDonald’s. Tingsrätten ansåg att bevisningen var tillräcklig för att döma mannen men bedömde enbart två av de olaga hoten som grova brott.

Den dömde har genomgått rättspsykiatrisk undersökning men bedömdes inte vara allvarligt psykiskt störd. Med häsyn till det höga straffvärdet bestämdes påföljden till fängelse. På grund av att minimistraffet för mordbrand är två år och risk för fortsatt brottslighet ska den tilltalade vara kvar i häkte så länge domen kan överklagas.

Senast ändrad: 2012-01-19

För mer information kontakta:

Caroline Björne
Rådman
031-701 1222

Frida Mattsson
Tingsnotarie
031-701 1147

Målnummer:

B 17788-10