Stockholms tingsrätt
 

Huvudförhandling i mål om folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse

Mål: B 3210-23
Som tidigare meddelats kommer huvudförhandling i målet där en 52-årig kvinna är åtalad för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse att inledas den 7 oktober 2024 kl. 09.15.

Huvudförhandlingen, som enligt en preliminär bedömning i stora delar kommer att hållas bakom stängda dörrar, kommer att genomföras med utgångspunkt i följande preliminära planering.

7, 10, 11 och 15 oktober Yrkanden, inställning och åklagarens sakframställning (preliminärt delvis stängda dörrar)
17 oktober

Målsägandebiträdets och försvarets sakframställningar (preliminärt delvis stängda dörrar)

18 oktober Vittnesförhör
22 oktober – 25 oktober Målsägandeförhör (preliminärt stängda dörrar)
5 november – 8 november Målsägandeförhör (preliminärt stängda dörrar)
11, 15 och 18 november Vittnesförhör
19 november – 21 november Målsägandeförhör (preliminärt stängda dörrar)
25 och 26 november Förhör tilltalad (preliminärt stängda dörrar)
27 november Vittnesförhör (preliminärt stängda dörrar)
2 december Vittnesförhör (preliminärt delvis stängda dörrar)
3 december Vittnesförhör
4 december Vittnesförhör (preliminärt stängda dörrar)
10 och 11 december

Slutpläderingar (preliminärt delvis stängda dörrar)


Reservdagar tillkommer

Platsbokning och ackreditering

Huvudförhandlingen kommer att hållas i sal 37. Under de delar av huvudförhandlingen som är offentliga kommer det att finnas ett mycket begränsat antal åhörarplatser i rättssalen, varav ett antal platser i första hand är avsedda för media som föranmält sig. Presslegitimation krävs.

Föranmälan sker senast den 1 oktober 2024 kl. 16.00 genom e-post stockholms.tingsratt.avdelning4@dom.se eller telefon till handläggarna Anna Wester eller Nicole Di Mauro se kontaktinformationen. Därefter kommer besked lämnas huruvida plats kan ges eller inte.

Säkerhetskontroll

Tingsrätten har en fast säkerhetskontroll vid domstolens entré. När många besökare kommer samtidigt till domstolen kan viss köbildning skapas vid säkerhetskontrollen. Det är därför viktigt att komma i god tid. Journalister är inte undantagna från säkerhetskontrollen.

Bild- och ljudupptagning

Bildupptagning/fotografering är inte tillåten i eller in i rättssalen under förhandlingen. Kameror eller mobiltelefoner som medförs in i rättssalen ska vara avstängda och undanstoppade. Tingsrätten kommer att fatta beslut om att åhörare i salen som ägnar sig åt rapportering för nyhetsförmedling får använda den elektroniska utrustning som krävs för denna rapportering (exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och datorer). Detta inkluderar även annan utrustning för ljudupptagning. Utrustningen får dock inte användas för bildupptagning/fotografering.