Arrendenämnden kan besluta om nya avtalsvillkor. För att nämnden ska kunna pröva ärendet måste du som är arrendator ha besittningsskydd. Avtalet måste också vara tidsbestämt. Nämnden kan fatta beslut om nya avtalsvillkor i en ren villkorstvist eller i samband med en förlängningstvist, om nämnden beslutar att arrendet ska förlängas.
Begär villkorsändring
För att du ska kunna vända dig till arrendenämnden måste du först begära villkorsändring hos motparten. Det gör du genom att meddela motparten att du vill att avtalet ska ändras. Detta meddelande ska vara skriftligt och bör beskriva hur du vill ändra villkoren. Syftet med meddelandet är att ni ska börja förhandla. Du ska lämna meddelandet inom samma tidsperiod som du skulle ha sagt upp avtalet. Om arrendetiden är fem år eller längre ska det alltså ske senast ett år innan avtalstidens utgång. Om avtalstiden är kortare än fem år ska det ske senast åtta månader innan avtalstidens utgång.
Om ni inte kommer överens
Om ni inte kommer överens kan du som begärt villkorsändring vända dig till arrendenämnden. Ansökan till nämnden ska innehålla uppgifter om hur du vill att villkoren ska ändras. Din ansökan måste ha kommit in till arrendenämnden senast två månader innan arrendetiden går ut.
Det är bara den part som har begärt villkorsändring hos motparten i rätt tid som kan ansöka om prövning i arrendenämnden. Om båda parter vill att avtalet ska ändras måste båda göra en begäran om villkorsändring hos den andre parten. Därefter måste också båda parter göra en ansökan till arrendenämnden i rätt tid.
Efter ett sammanträde i arrendenämnden fattar nämnden ett beslut. Om du inte är nöjd med arrendenämndens beslut kan du överklaga till hovrätten.
Villkorsändring av arrendeavgiften
Arrendeavgiften ska vara skälig vilket innebär att avgiften ska motsvara värdet på arrendestället. Om ni parter inte kommer överens om arrendeavgiften kan den som vill att avtalet ska ändras vända sig till arrendenämnden. Det förutsätter att den parten först har lämnat en begäran om villkorsändring hos motparten i rätt tid.
Arrendenämnden tar bland annat hänsyn till arrendeställets avkastningsförmåga, arrendeavtalets innehåll och andra omständigheter.
Vid sammanträdet i arrendenämnden är det vanligt att nämnden besiktigar arrendestället. Om du inte är nöjd med arrendenämndens beslut kan du överklaga det till hovrätten.
Om du som är arrendator inte kan acceptera ändringarna
Om arrendenämnden ändrar villkoren på ett sätt som du som är arrendator inte kan acceptera har du rätt att säga upp avtalet i förtid. Du behöver då inte vänta till utgången av nästa period. Men du måste säga upp avtalet senast två månader efter den dag då det vann laga kraft, det vill säga när beslutet inte längre kan överklagas.
Avtalet slutar då att gälla den fardag som inträffar närmast inom sex månader efter din uppsägning. Fardag kallas den dag då avtalet i vissa fall upphör att gälla och infaller den 14 mars.