Elva unga med kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot döms för attentat och förberedelser till attentat hösten 2023

Mål: B 11226-23
En pojke, 15 år vid tiden för gärningarna, döms för bl.a. grov mordbrand och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och en annan pojke, också 15 år vid gärningarna, döms bl.a. för att ha anstiftat till gärningarna. En man, då 20 år, döms till sex års fängelse och utvisning bl.a. för att i flera fall ha anstiftat flera olika ungdomar att tända eld på bostäder.

Gärningarna ägde rum nattetid och i två fall tände gärningsmännen eld på/vid ytterdörren när målsägandena, däribland barn, låg och sov.

Tingsrätten har ansett att samtliga åtal är styrkta men har i några delar kommit fram till andra rubriceringar än åklagaren gjort gällande i första hand. De som var under 18 år vid gärningarna döms till ungdomspåföljder, allt från ungdomstjänst till ungdomsvård, ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård. De tre som hade fyllt 18 år vid gärningarna, och som inte får någon s.k. ungdomsrabatt, döms alla till fängelse, från ett år och sex månader till sex år.

De dömda åläggs också att betala skadestånd till flera av målsägandena.

- Åklagaren har presenterat omfattande bevisning, däribland chattar mellan de tilltalade på kommunikationstjänsten Signal, uppgifter från spaningsiakttagelser samt analyser av telefontrafik och telefonuppkopplingar.

- Vid bedömningen av straffvärdet har tingsrätten som synnerligen försvårande omständighet tagit hänsyn till att brotten haft bakgrund i en gängkonflikt. För några av de dömda har tingsrätten i mildrande riktning beaktat att de varit hotade att begå gärningarna.

- Rätten var enig.
Detta säger Susanne Allgårdh, rådman och rättens ordförande

Rättens ordförande är inte tillgänglig i anslutning till att dom meddelas.