Förlängt förordnande för Domstolsverkets generaldirektör

Regeringen har idag beslutat att ge Thomas Rolén fortsatt förtroende som generaldirektör och chef för Domstolsverket.

Thomas Rolén var generaldirektör på Domstolsverket mellan åren 2005-2008. Därefter var han kammarrättspresident på Kammarrätten i Stockholm fram till den 1 oktober 2020 då han återvände till Domstolsverket som generaldirektör. Det nya förordnandet sträcker sig till och med den 31 mars 2027. 

- Domstolsverkets uppdrag är att värna demokratin genom att på olika sätt ge domstolarna stöd och service för att de ska kunna fokusera på att avgöra mål och ärenden på ett effektivt och rättssäkert sätt. Jag ser dagens beslut som ett kvitto på att regeringen har förtroende för det sätt på vilket vi utför vårt uppdrag, säger Thomas Rolén.

Sveriges Domstolar står inför stora utmaningar kommande år. En sådan är kompetensförsörjningen, framför allt av ordinarie domare. En annan viktig fråga som Thomas Rolén lyfter fram handlar om att stärka domstolarnas roll i samhället.

- Den demokratiska trenden i världen är nedåtgående. I många länder ser vi en utveckling mot ett mer auktoritärt styre där rättsstatens principer undergrävs. I dessa tider av oro är det viktigare än någonsin att stärka domstolarnas oberoende ställning och roll i samhället och jag är glad och stolt över att ha regeringens förtroende att fortsätta det arbetet, avslutar Thomas Rolén.