Idag saknas det statistik över antalet ärenden om hemliga tvångsmedel i domstolarna på totalen. Sett till statistik från andra myndigheter i rättskedjan så kan dock slutsatsen dras att antalet ärenden fortsätter att öka, bland annat med anledning av ny lagstiftning på området. Det innebär ökad belastning på myndigheterna inom rättsväsendet, inte minst på domstolarna.
Hanteringen av hemliga tvångsmedel är problematisk för domstolarna av flera skäl. Ärendena läggs på grund av sin känsliga karaktär inte in i det allmänna diariet utan hanteras mestadels manuellt med pappershandlingar. Ärendena är av förturskaraktär och kan innebära utmanande bedömningar och periodvis en hög arbetsbelastning. Vidare varierar det i dagsläget från domstol till domstol hur ärendena hanteras.
Avsaknaden av statistik över ärendeantalet medför att hanteringen av hemliga tvångsmedel för närvarande inte kan ges något tydligt genomslag i resursfördelningen, trots att ärendena alltså kan kräva en påtaglig arbetsinsats för domstolarna.
Arbete för att effektivisera handläggningen
Ett flertal domstolar har till Domstolsverket lyft frågan att en effektivisering och digitalisering av hanteringen av ärenden om hemliga tvångsmedel vore mycket önskvärd. På Domstolsverket pågår därför ett arbete med att se över hanteringen av hemliga tvångsmedel med målet att skapa en mer enhetlig och effektiv hantering av ärendena som också får ett tydligare genomslag i fördelningen av resurser till domstolarna. Ett exempel är införandet av föreskrifter för tingsrätt och hovrätt av ärenden om hemliga tvångsmedel. De kommer att träda i kraft den 1 januari 2025 och är ett första steg för att få domstolarna att arbeta mer enhetligt. De lägger också grunden till ett framtida gemensamt digitalt verksamhetsstöd.
Välbesökt konferens
I mitten av november arrangerade Domstolsverket en konferens om hanteringen av hemliga tvångsmedel. Konferensen, som genomfördes i Stockholm, var fullsatt med framför allt deltagare från domstol. Bland föreläsarna fanns företrädare från Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.
– Hemliga tvångsmedel är ett viktigt verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten och över tid har vi sett att användningen ökar. Intressanta föreläsningar och ett stort engagemang från alla deltagare gjorde att dagen blev väldigt intressant och givande. Jag tror att alla vi som deltog fick med oss mycket matnyttigt tillbaka, sade Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén i en kommentar efter konferensen.
På Domstolsverkets initiativ pågår det också diskussioner med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten för att se om det gemensamt går att ta sig an frågan om en framtida helt digital process för hemliga tvångsmedel.
Bland domstolarna ser man fram emot utvecklingsinsatserna och fördelarna med ett gemensamt digitalt system. Axel Peterson, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt, ledde ett pass om praxisdiskussioner och erfarenhetsutbyten under konferensen.
– Det är ett välkommet arbete som Domstolsverket driver. Det kommer underlätta för domstolarna på olika sätt och innebär dessutom att de resurser som vi lägger ned kan mätas. Det är särskilt uppskattat att verket driver frågan om en gemensam digital lösning. Vi håller tummarna för att de ansträngningarna ger resultat säger Axel Peterson.