Petra Thor Jonzon, kommunikationsdirektör på Domstolsverket, förklarar varför det är viktigt att mäta journalisternas förtroende:
– För oss som arbetar inom Sveriges Domstolar är journalisternas bevakning avgörande, eftersom nyhetsrapporteringen är en av de viktigaste källorna för allmänheten att få en bild av domstolarnas verksamhet. Därför är det viktigt för oss att förstå hur journalister upplever kontakten med domstolar, myndigheter och nämnder inom Sveriges Domstolar.
Undersökningen har genomförts vart tredje år sedan 2012. De intervjuade journalisterna representerar ett brett urval av medier, inklusive storstadspress, landsortspress, fackmedia, radio, tv och nyhetsbyråer.
Kort om årets resultat
- Förtroendet för Sveriges Domstolar är högt och har ökat stadigt sedan 2015. 61 procent av journalisterna har mycket stort förtroende, och totalt 96 procent har stort förtroende.
- Domstol.se är viktig för informationssökning, 74 procent har besökt webbplatsen det senaste året.
- 8 av 10 journalister tycker att det är lätt att få kommentarer från domstolar och nämnder, men tillgängligheten har försämrats sedan 2015. De flesta journalister får tillfredsställande svar och ett bra bemötande.
- 58 procent av journalisterna har använt pressmeddelanden från Sveriges Domstolar senaste året, vilket är oförändrat från tidigare år.
- Pressmeddelandena är användbara och 45 procent önskar att fler skickas ut.
Ett viktigt verktyg
Mirja Högström, hovrättsråd på Svea hovrätt, är ordförande i Sveriges Domstolars mediegrupp som består av ett 30-tal domare som särskilt har åtagit sig att vara tillgängliga för kontakter med media.
– Det är glädjande att journalisterna har ett högt förtroende för Sveriges Domstolar och att de tycker att mycket fungerar bra. Undersökningen är ett viktigt verktyg i arbetet med att ytterligare vässa vårt mediearbete. Jag tänker till exempel på att förbättra tillgängligheten till en kontaktperson och att skriva fler och bättre pressmeddelanden, säger Mirja Högström.