De som har ansvaret för dödsboet kallas för dödsbodelägare. De är:
- efterlevande make eller sambo
- arvingar
- universella testamentstagare (person som enligt testamentet ska få hela eller en viss andel av boet)
- om det inte finns någon annan som har rätt till arvet blir Allmänna Arvsfonden dödsbodelägare.
Vilka som är arvingar regleras enligt arvsregler. Läs mer på sidan om allmänna arvsregler.
Boutredning och bouppteckning
Dödsbodelägarna ska gemensamt förvalta den dödes egendom, göra en boutredning och förrätta bouppteckning som ska dokumenteras i det som vanligen kallas bouppteckning.
Bouppteckningen ska göras senast tre månader efter dödsfallet. Delägarna ska skicka handlingen till Skatteverket inom en månad efter att den upprättats.
Bodelning i vissa fall
En bodelning kan behövas för att bestämma vilken egendom som ska fördelas vid arv. I bodelningen klargörs vad en efterlevande sambo eller maka/make har rätt till, och vad som ska fördelas mellan den avlidnes arvingar.
Om dödsbodelägarna är överens kan de själva göra bodelningen. Annars kan rätten utse en boutredningsman som gör bodelningen.
Tingsrätten kan utse boutredningsman
När dödsboet förvaltas av dödsbodelägarna måste de vara överens om de åtgärder som vidtas. Ibland fungerar inte detta på grund av dödsboets omfattning eller för att dödsbodelägarna inte är överens. Boutredningen kan då i stället anförtros åt en boutredningsman.
Tingsrätten utser en boutredningsman. En boutredningsman tar över de flesta av dödsbodelägarnas gemensamma uppgifter.
Dela upp arvet
När boutredningen är slutförd ska arvet delas mellan arvingar och universella testamentstagare. Det kallas arvskifte. När arvskiftet är klart ska det upprättas en handling över arvskiftet som undertecknas av dödsbodelägarna.
Tingsrätten kan utse skiftesman
Om arvingarna och de universella testamentstagarna inte är överens kan tingsrätten utse någon att vara skiftesman efter att en dödsbodelägare ansökt om det. Om dödsbodelägarna begär det kan också boutredningsmannen skifta boet. En boutredningsman är utan särskilt beslut från tingsrätten också skiftesman.
Finns det redan en testamentsexekutor blir denne automatiskt skiftesman.
Arv i internationella situationer
Som huvudregel är det bara när den döde hade sin hemvist i Sverige som svensk domstol får besluta om att ett dödsbo ska förvaltas av en boutredningsman.
Undantag som gör att svensk domstol är behörig:
- Om den som dött var svensk medborgare och har valt att svensk lag ska vara tillämplig på arvet kan svensk domstol vara behörig.
- Om en svensk medborgare hade sin hemvist i ett land utanför EU (eller Danmark och Irland) vid sin död och det finns tillgångar efter den döde i Sverige. Det får dessutom inte ha gått mer än fem år sedan den döde hade sin hemvist i Sverige.
Ska tingsrätten utse en boutredningsman i en internationell situation får den personen inte vara dödsbodelägare eller på annat sätt beroende av utredningen. Den kallas då särskild boutredningsman.
Om personen hade sin hemvist i något av de nordiska länderna, Danmark, Finland, Island eller Norge, kan en domstol i det landet besluta om förvaltning av dödsboet. Det beslutet gäller i så fall även i Sverige.
Ansökan om en boutredningsman i ett internationellt dödsbo ska göras till Stockholms tingsrätt.