This page is not yet translated.
 

Överklaga beslut enligt miljöbalken

Många mål enligt miljöbalken rör till exempel tillstånd, dispenser, godkännanden eller tillsynsärenden. Dessa beslut kan fattas av en kommun, länsstyrelse eller annan myndighet, och de går i regel att överklaga.

Kommunala beslut kan först överklagas till länsstyrelsen och därefter till mark- och miljödomstolen. Vanliga överklaganden rör strandskyddsdispenser, tillstånd till avloppsanordningar och miljösanktionsavgifter.

Miljöfarlig verksamhet

Miljöprövningsdelegationernas tillstånd till miljöfarlig verksamhet kan också överklagas till mark- och miljödomstol. Det kan handla om industrier, deponier, täkter, förbränningsanläggningar, vindkraftparker med mera.

Överklaga beslut

  1. 1

    Överklagandet ska innehålla:

    • Namn och kontaktuppgifter så att domstolen kan nå den som överklagar.
    • Uppgifter om beslutet: myndighet, ärendenummer, datum.
    • Den ändring som begärs (yrkande).
    • Skälen till varför beslutet bör ändras.
    • Den bevisning som åberopas.
  2. 2

    Skicka till myndigheten som fattat beslutet

    Överklagandet ska skickas till den myndighet som fattat beslutet. Myndigheten prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid och därefter skickas det vidare till mark- och miljödomstolen.

Kostnader

Domstolen tar inte ut någon avgift för att avgöra ett överklagande. Det går inte heller i normalfallet att få ersättning för rättegångskostnader (kostnader för ombud). Var och en får stå för sina kostnader.

Läs mer om hur målet handläggs

Updated
2022-04-25