Vem är vem?
- 1
Ordförande
Den muntliga förhandlingen leds av en ordförande, som är domare vid förvaltningsrätten. Ordföranden dömer i målet, oftast tillsammans med nämndemän.
- 2
Nämndemän
I de flesta mål dömer nämndemän tillsammans med förvaltningsrättens domare. Nämndemän är inte jurister eller anställda vid domstolen, utan har ett opolitiskt förtroendeuppdrag.
- 3
Protokollförare
Det som sägs i den muntliga förhandlingen noteras av protokollföraren, som är anställd vid förvaltningsrätten.
- 4
Motpart
Myndigheten som har fattat det beslut som har överklagats är motpart. I den muntliga förhandlingen deltar en eller flera representanter för den myndigheten.
- 5
Sakkunnig eller vittne
Om det behövs kan förvaltningsrätten kalla experter till den muntliga förhandlingen. Sådana sakkunniga kan till exempel vara läkare eller psykologer.
Förvaltningsrätten kallar även vittnen till den muntliga förhandlingen om det behövs. Vittnen berättar om det de har sett, hört eller känner till som kan hjälpa domarna att göra en rättvis bedömning.
- 6
Klagande
Den person som har överklagat myndighetsbeslutet kallas klagande.
- 7
Offentligt biträde, ombud eller stödperson
I vissa fall kan den klagande få hjälp och stöd av ett offentligt biträde. Det är ofta en jurist från en advokatbyrå.
Den klagande kan välja att själv anlita och betala för ett ombud som ger råd och hjälp. Ombudet är ofta en jurist från en advokatbyrå.
En klagande som inte har ett offentligt biträde eller ett ombud kan oftast ha med sig en stödperson. Det kan vara en släkting eller vän som får sitta bredvid under den muntliga förhandlingen.
Om den klagande eller vittnen inte talar eller förstår svenska anlitar förvaltningsrätten en tolk. En tolk kan också delta för att hjälpa någon som har svårt att höra, se eller tala.
Så går det till i rättssalen
Målet ropas på
Målet ropas upp i högtalarna och alla berörda, parter och vittnen, kallas in i rättssalen.
Ordföranden kontrollerar närvaron
Ordföranden kontrollerar att alla som kallats till förhandlingen är där. Om någon inte är närvarande måste förhandlingen i allmänhet ställas in. Domstolen behöver då oftast kalla till en ny förhandling.
Vittnen väntar utanför
För att vittnena inte ska påverkas av det som sägs i rättssalen får de vänta utanför, efter uppropet. De blir inkallade när det blir dags för dem att vittna.Ordföranden inleder förhandlingen
Du som överklagat har ordet
Du får beskriva din begäran och dina argument. Du kan även få svara på frågor.
Motparten ger sin syn
Din motpart ger sin syn på saken och kan också få svara på frågor.
Du får berätta mer
Du får berätta mer om sådant som inte kommit fram i den skriftliga utredningen.
Motparten har ordet igen
Din motpart får förklara sin inställning.Vittnenas tur
Eventuella vittnen och sakkunniga kallas in och får svara på frågor. De får normalt avlägga ed och domstolen gör ljudinspelning av förhören.Har någon något att tillägga?
Om någon av parterna har något att tillägga får de göra det nu.Förhandlingen avslutas
Ordföranden förklarar förhandlingen avslutad och talar om när och hur domen kommer att meddelas.