Östersunds tingsrätt söker ett tekniskt råd med inriktning mot miljöfarlig verksamhet

Myndighet
Domarnämnden
Arbetsort
Östersund
Ansök senast
2024-08-25

Arbetsuppgifter

Industrier som bedriver en mer kvalificerad miljöfarlig verksamhet behöver ett tillstånd från mark- och miljödomstol. Genom en tillståndsdom kan den sökande få tillstånd att bedriva verksamheten och domstolen meddelar de villkor som krävs för att verksamheten ska kunna tillåtas. Som exempel på sådan verksamhet i domsområdet kan nämnas bioraffinaderier, aluminiumsmältverk, pappers- och sågverksindustri samt havsbaserad vindkraft. Domstolen handlägger också ett brett spektrum av överklagade mål.

Som tekniskt råd med inriktning mot miljöfarlig verksamhet arbetar du med miljöprövningar tillsammans med juristdomare och domstolshandläggare, beredningsjurister och tingsnotarier. Tillsammans med juristdomaren ansvarar du för att varje mål blir tillräckligt utrett. I vissa fall deltar också särskilda ledamöter (icke ordinarie domare, som utsetts för viss tid och som har specialistkompetens inom olika områden) vid prövningen. Arbetet innebär bland annat granskning och bedömning av utredningar och underlag i våra mål, ställningstagande till riktigheten i överklagade beslut samt medverkan i utformningen av domar och slutliga beslut.

Eftersom mark- och miljödomstolen både hanterar mål som första instans och mål som överklagas från kommuner och statliga myndigheter varierar komplexiteten och handläggningssätten från mål till mål.

Ni kommer att vara två tekniska råd som har den huvudsakliga inriktningen mot miljöfarlig verksamhet.

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska ha naturvetenskaplig eller teknisk examen från universitet eller högskola. Du ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för tekniska råd. Det innebär bland annat att du har gedigen och väldokumenterad erfarenhet av miljöfarlig verksamhet och dess områdespåverkan genom t.ex. tillsyn eller att du varit miljöansvarig inom industrin. Erfarenhet från artskydd, områdesskydd, arbete med miljötekniska utredningar och miljökonsekvensbeskrivningar samt tillämpning av miljöbalken kan vara meriterande. Du ska också ha en mycket god analytisk förmåga samt förmåga att uttrycka dig korrekt i tal och skrift.

När det gäller dina personliga egenskaper lägger vi, eftersom anställningen är en ordinarie domaranställning, mycket stor vikt vid din personliga mognad, din integritet och ditt omdöme. Då målen avgörs tillsammans med andra domare är det viktigt att du har en god samarbetsförmåga och är prestigelös. Det är också viktigt att du har en väl utvecklad förmåga att förklara komplicerade sammanhang på ett tydligt sätt eftersom våra domar ska läsas och förstås av allmänheten.

Domstolen erbjuder viss möjlighet till distansarbete.

Kravprofilen hittar du via länken. 

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Östersunds tingsrätt

Östersunds tingsrätt är en öppen och trevlig arbetsplats. Domstolen har närmare 60 medarbetare och är indelad i två dömande avdelningar och en administrativ enhet. En av de dömande avdelningarna är mark- och miljödomstol. Våra lokaler ligger nära Östersunds levande stadskärna.

Vid mark- och miljödomstolen arbetar i dag omkring 20 personer, varav sju är tekniska råd och sex juristdomare. Domstolens domsområde omfattar Gävleborgs och Jämtlands län, samt Dorotea, Härnösands, Kramfors, Sollefteå, Sundsvalls, Timrå, Vilhelmina, Ånge och Åsele kommuner.

Östersund är en stad där man njuter av livet året om. Det är korta avstånd till såväl arbete, skola och service som till nöjesliv och fritidsaktiviteter. Lägg därtill till ljusa sommarnätter, närhet till fjäll och sjö samt riktiga vintrar med mycket snö. Östersunds kommun har ca 65 000 invånare.

Mer information om tingsrätten hittar du här Östersunds tingsrätt (https://www.domstol.se/ostersunds-tingsratt/) 

Övriga upplysningar

Som tekniskt råd är du ordinarie domare. 

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som du önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig via länken.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.


Om Domarnämnden

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.