Södertörns tingsrätt
 

Dom i mål angående bland annat våldsamt upplopp på Tele2 Arena i maj 2023

Mål: B 9961-23
Tingsrätten har i dag dömt åtta personer för våldsamt upplopp och fyra personer för medhjälp till våldsamt upplopp i samband med ett fotbollsderby på Tele2 Arena i maj 2023. Fyra personer har frikänts.

Händelsen den 28 maj 2023

Den 28 maj 2023 var det ett fotbollsderby på Tele2 Arena mellan AIK och Djurgården. När Djurgården i slutet av matchen gjorde
1–0 utbröt tumult på AIK:s övre och nedre läktare och matchen fick avbrytas. Flera gärningspersoner kastade bland annat stolar och bengaler mot ordningsvakter och polis. Elva personer åtalades för att ha varit deltagare i våldsamt upplopp och fem personer för att ha varit anstiftare, det vill säga för att ha förmått folksamlingen till våldsamt upplopp.

Bevisningen i målet

Tingsrätten har bedömt att det har varit fråga om våldsamma upplopp på båda läktarna samt att aktionerna varit planerade, vilket framgått av bland annat chattar som åklagarna har lagt fram.

- Flera av gärningspersonerna var maskerade och en central fråga har varit om åklagarna har styrkt att det är de tilltalade som har varit de maskerade personerna. I denna del har bevisningen inte räckt fullt ut och tre personer har därför frikänts. För resterande åtalade deltagare är det däremot styrkt att de varit delaktiga i de våldsamma upploppen på det sätt som åklagaren påstått, säger rådmannen Helen Ziobro, rättens ordförande.

Tingsrätten anser vidare att det är styrkt att fyra av de åtalade personerna har varit delaktiga i chattarna där de våldsamma upploppen planerades. Det är dock inte någon av dem som skickat informationen vidare och det är inte heller visat att de på annat sätt förmått folksamlingen att agera. De döms därför inte för våldsamt upplopp eller anstiftan av våldsamt upplopp. Deras agerande utgör däremot medhjälp till våldsamt upplopp. En person som åtalats som anstiftare har frikänts då det inte är visat annat än att han varit på matchen.

Tolv personer döms

Tingsrätten har bedömt att straffvärdet för de personer som varit deltagare i de våldsamma upploppen samt för de som gjort sig skyldiga till medhjälp till våldsamt upplopp är fängelse i två till fyra månader. Eftersom det saknas särskild anledning att tro att de tilltalade kommer att göra sig skyldiga till nya brott har straffet för dem bestämts till villkorlig dom med samhällstjänst. Två personer döms även för våld mot tjänsteman respektive försök till våld mot tjänstemän och för dessa har straffet bestämts till fängelse.

Sammantaget har tingsrätten dömt

  • En 43-åring för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman till fem månaders fängelse.
  • En 36-åring för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman till fyra månaders fängelse.
  • En 30-åring för våldsamt upplopp till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.
  • En 29-åring för våldsamt upplopp till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.
  • En 18-åring för våldsamt upplopp till 60 timmars ungdomstjänst.
  • En 18-åring för våldsamt upplopp till 45 timmars ungdomstjänst.
  • En 39-åring för våldsamt upplopp till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.
  • En 41-åring för våldsamt upplopp till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.
  • En 28-åring för medhjälp till våldsamt upplopp till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.
  • En 25-åring för medhjälp till våldsamt upplopp till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.
  • En 25-åring för medhjälp till våldsamt upplopp till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.
  • En 28-åring för medhjälp till våldsamt upplopp till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

Skadestånd

Tingsrätten har bestämt att en polisman som har träffats av en stol ska få skadestånd för den kränkning som detta har inneburit. I övrigt har tingsrätten avslagit skadeståndskrav från poliser och ordningsvakter.

Samhällstjänst

Den som döms till samhällstjänst ska göra ett samhällsnyttigt och oavlönat arbete på sin fritid. Antalet timmar för det oavlönade arbetet kan variera mellan 40 och 240 timmar. Antal timmar bestäms av domstolen utifrån hur allvarligt brottet är.

Man kan inte dömas till samhällstjänst mot sin vilja. Samhällstjänst döms alltid ut i kombination med en villkorlig dom eller en skyddstillsyn.

Om den dömde inte sköter sin samhällstjänst kan åklagaren begära hos domstolen att straffet ska ändras till ett fängelsestraff.