Göteborgs tingsrätt
 

En 16-åring döms för försök till mord i Pressbyråbutik i centrala Göteborg

Mål: B 19900-23
Göteborgs tingsrätt har idag dömt en 16-åring för en skjutning i en Pressbyråbutik i centrala Göteborg. 16-åringen döms till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader. Något motiv till skjutningen har inte framkommit.

Skjutningen skedde den 8 november 2023 inne på Pressbyrån vid Kungsportsplatsen i centrala Göteborg. Målsäganden arbetade på Pressbyrån när en person kom in i butiken och sköt honom med två skott som träffade ansiktet och flanken. Målsäganden fick livshotande skador men överlevde.

16-åringen döms för försök till mord till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader. 16-åringen ska även betala skadestånd till målsäganden. 16-åringen är kvar i häkte. En vuxen hade för samma gärning dömts till 16 års fängelse. 

Bevisningen i målet har bland annat bestått av övervakningsfilm från Pressbyrån och DNA-spår från 16-åringen på den elsparkcykel som skytten färdades på. 16-åringens telefon har dessutom kopplat upp mot brottsplatsen.

-Utredningen består av ett antal olika så kallade indicie-bevis. Varje sådant bevis är fristående och starkt. Utredningen är dessutom robust. All bevisning sammantagen gör att rätten kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att 16-åringen är skytten, säger rådmannen Carolina Granlund.

Något motiv till skjutningen har inte framkommit.