Södertörns tingsrätt
 

Livstidsstraff och utvisning för uppmärksammad skjutning i Farsta Centrum

Mål: B 8993-23
Tingsrätten har i dag dömt fyra män i 20-årsåldern till långa fängelsestraff för inblandning i skjutningen i Farsta Centrum den 10 juni 2023. En av männen utvisas dessutom på livstid. Männen döms också att betala skadestånd till brottsoffren.

Händelsen den 10 juni 2023

Vid skjutningen avlossades 21 skott med ett automatvapen mot en grupp personer som stod utanför tunnelbanestationen på Farsta torg. Två personer dödades. Ytterligare ett 30-tal personer utsattes för livsfara, varav några skadades lindrigt. Fyra män har åtalats för att på olika sätt ha varit inblandade i skjutningen.

Livstids fängelse för två gärningsmän

Tingsrätten dömer nu skytten och mannen som agerade chaufför för två fall av mord, 17 fall av försök till mord och för framkallande av fara för annan. Tingsrätten anser att utredningen visar att de har agerat på uppdrag av personer som är kopplade till kriminella nätverk och att uppdraget varit att skjuta personer i ett rivaliserande gäng. Männen döms också för ytterligare brott och frikänns på en åtalspunkt om grovt hot mot tjänsteman. Straffet för de båda har bestämts till fängelse på livstid. Chauffören är inte svensk medborgare och tingsrätten har beslutat att han ska utvisas på livstid. På grund av brottens allvar tidsbegränsas inte återreseförbudet.

Två medhjälpare döms till fängelse i 15 år och 10 månader respektive 12 år och 10 månader

De två andra männen som döms är kusiner med varandra. De har varit involverade i rekognosceringen inför skjutningen. En av männen har agerat spanare och befunnit sig på plats i Farsta Centrum medan den andra engagerat sin kusin till att ta sig an uppdraget. Tingsrätten anser att de genom sina respektive ageranden möjliggjort skjutningen mot de personer som spaningsuppdraget avsett. De ska därför dömas för medhjälp till ett av morden och medhjälp till sju av mordförsöken. Männen frikänns när det gäller åtalen som omfattar övriga målsägande. Straffet för kusinerna har bestämts till fängelse i 15 år och
10 månader respektive 12 år och 10 månader.

Kopplingar till den pågående våldsvågen

– Skjutningen har kopplingar till den pågående våldsvågen i Stockholmsområdet och det rör sig om en synnerligen hänsynslös skjutning en lördagseftermiddag när många personer var i rörelse på Farsta torg. De tilltalades agerande visar på en total likgiltighet inför andra människors liv, säger chefsrådmannen Agneta Kornstrand som har varit ordförande i målet.

De två kusinerna har dock inte varit direkt involverade i själva skjutningen. Tingsrätten har därför bedömt att deras handlande utgör medhjälp till huvudbrotten. Utifrån den bevisning som lagts fram är det inte bevisat att kusinernas uppsåt sträcker sig längre än till den grupp personer som det spanats på. De ska därför inte dömas för brotten mot de övriga målsägande.

– För skytten och chauffören kan något annat straff än fängelse på livstid inte komma i fråga. Brottsligheten är så allvarlig att chauffören utvisas på livstid. Eftersom de två kusinerna endast döms för medhjälp till en del av brotten är straffvärdet för dem lägre. En av dem har dessutom bidragit med viktiga uppgifter inom ramen för en annan förundersökning. Han får därför straffreduktion för detta i enlighet med gällande lag, säger Agneta Kornstrand.

Skadestånd

Samtliga målsägande har fått skadestånd i enlighet med gällande praxis.

Lindrigare straff för den som lämnar uppgifter som är av betydelse för en brottsutredning & Utvisning

Lindrigare straff för den som lämnar uppgifter som är av betydelse för en brottsutredning

Den 1 juli 2022 infördes en ny straffbestämmelse i brottsbalken. Om den tilltalade har lämnat uppgifter som är av väsentlig betydelse för utredningen av brottet eller för en annan brottsutredning som handlar om allvarlig brottslighet ska rätten beakta detta när man bestämmer straffet. Bestämmelsen finns i 29 kapitlet 5 a § brottsbalken.

Utvisning

Den som döms för brott i Sverige och som inte är svensk medborgare kan utvisas från landet. Det är domstolen som prövar frågan om utvisning på grund av brott.

En utlänning får utvisas ur Sverige om hen döms för allvarlig eller upprepad brottslighet. För en person som kom till Sverige innan hen hade fyllt 15 år och som vistats i Sverige under en längre tid krävs det allvarligare brott eller att återfallsrisken är mer påtaglig för att utvisning ska bli aktuellt. Om personen dessutom är EES-medborgare och har vistats i Sverige under de tio närmast föregående åren får hen utvisas endast om det är oundgängligen nödvändigt av hänsyn till allmän säkerhet.

Ett beslut om utvisning på grund av brott innehåller alltid ett förbud för utlänningen att återvända till Sverige under viss tid eller utan tidsbegränsning. Återreseförbudets längd bestäms i första hand utifrån brottslighetens straffvärde.

Reglerna om utvisning på grund av brott skärptes den 1 augusti 2022. Reglerna finns i 8 kapitlet och 8 a kapitlet utlänningslagen.