Uddevalla tingsrätt
 

49-åring döms för mord till fängelse på livstid

Mål: B 3597-23
Tingsrätten har den 30 juli 2024 meddelat dom i det mål där åklagaren väckt åtal mot en 49-årig man för mord i Strömstad.

Tingsrätten dömer 49-åringen för mord i enlighet med åtalet. Tingsrätten konstaterar i domen att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen i november 2023 uppsåtligen dödade en 94-årig kvinna genom att linda plastfilm runt hennes huvud och på så sätt täcka för hennes andningsvägar och förhindra henne från att kunna andas. Tingsrätten dömer därför 49-åringen för mord. Kvinnan var då hon dödades vårdtagare inom hemtjänsten och 49-åringen befann sig hemma hos henne som anställd inom denna verksamhet.

När det gäller påföljden konstaterar tingsrätten att det inte finns några förmildrande omständigheter men däremot flera försvårande omständigheter. Den mördade kvinnan hade uppnått en mycket hög ålder. Hon var fysiskt underlägsen 49-åringen och försvarslös. Händelsen ägde rum i kvinnans egen bostad, där 49-åringen befann sig i sitt arbete med uppgift att hjälpa kvinnan. Det måste ha varit förenat med en stark dödsångest och ett svårt lidande för kvinnan. Med beaktande av dessa omständigheter anser tingsrätten att 49-åringen skall dömas till fängelse på livstid. Han skall stanna kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

49-åringen skall även betala skadestånd till kvinnans döttrar med vardera 110 000 kr samt ersätta dödsboet för begravningskostnaderna.

Tingsrätten är enig i sin bedömning.