Södertörns tingsrätt
 

Övertygande bevisning i mål om mord och försök till mord. Paus i huvudförhandling för rättspsykiatrisk undersökning

Mål: B 15631-23
Rätten har beslutat att rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras beträffande två av de personer som står åtalade vid Södertörns tingsrätt för inblandning i mord och försök till mord i Västberga och Tullinge den 12 respektive 13 oktober 2023. Undersökningarna ska ge underlag för påföljdsbedömningen, men kan också ha betydelse för frågan om uppsåt.

Åklagaren väckte i början av juni 2024 åtal mot fyra personer misstänkta för inblandning i flera mord och försök till mord i Västberga och Tullinge. Huvudförhandlingen genomfördes under 12 förhandlingsdagar.

Åklagaren begärde att tingsrätten skulle besluta om rättspsykiatrisk undersökning avseende två av de åtalade personerna för att ge underlag för påföljdsbedömningen. Tidigare genomfördes så kallad paragraf 7-undersökning där bedömningen gjorts att det kan misstänkas att de lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl för rättspsykiatrisk undersökning.

Efter påbörjad överläggning bedömde rätten att det fanns övertygande bevisning om att den 17-åring som åtalats agerat enligt de åtalade gärningarna. Rätten bedömde också att det fanns övertygande bevisning om att den 16-åring som åtalats agerat enligt de åtalade gärningarna.

- Eftersom rätten kommit fram till att det finns övertygande bevisning gällande de åtalade gärningarna har det beslutats att det ska genomföras en rättspsykiatrisk undersökning av 17-åringen och 16-åringen, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt som varit ordförande i målet.

Rätten beslutade också att samtliga som åtalats misstänkta för inblandning i mord och försök till mord ska vara fortsatt häktade.

- Huvudförhandlingen beräknas fortsätta i början av augusti 2024 när resultatet av undersökningarna kommit in till tingsrätten, säger Sofia Jungstedt.

Övrigt

För beställning av handlingar hänvisas till Södertörns tingsrätt, avdelning 6, se kontaktinformation. Tag gärna kontakt med avdelningen via e-post.

Några fakta om rättspsykiatrisk undersökning:

Ett beslut om rättspsykiatrisk undersökning får meddelas endast om den misstänkte har erkänt gärningen eller övertygande bevisning föreligger om att han eller hon har begått den. Detta innebär att domstolen ofta måste hålla huvudförhandling och göra en preliminär bedömning av skuldfrågan innan ett beslut om rättspsykiatrisk undersökning kan fattas. Undersökningen kan komma att ge ytterligare underlag för rättens bedömning av om förutsättningarna för personligt ansvar föreligger.

En rättspsykiatrisk undersökning får inhämtas endast om påföljden inte bedöms kunna stanna vid böter. Undersökningen inhämtas i syfte att ge rätten underlag för bedömningen av påföljdsfrågan. Det kan då vara av intresse att veta om det finns medicinska förutsättningar för att överlämna den tilltalade till rättspsykiatrisk vård och om den misstänkte har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och i så fall tillståndets betydelse för påföljdsvalet enligt 30 kap. 6 § brottsbalken.