Malmö tingsrätt
 

Tingsrätten dömer fem personer till fängelse för bland annat grovt bedrägeri

Mål: B 3455-24
Fem personer döms för flera fall av grova bedrägerier, bland annat avseende den medialt uppmärksammade ”springnotan” på restaurang Atmosfär i Malmö i december 2023.

Det var på juldagen 2023 som ett sällskap bestående av ett trettiotal personer besökte restaurang Atmosfär i Malmö och åt och drack för en stor summa pengar. När det var dags att betala krävde de att restaurangen skulle fakturera notan till en ideell förening. Fakturering godkändes inte av restaurangens personal och sällskapet lämnade restaurangen utan att betala.

Av utredningen har framkommit att fyra av de tilltalade, som alla är häktade i målet, har varit med och bildat tre ideella föreningar med välgörandehetsändramål. Syftet skulle enligt stadgarna vara att hjälpa behövande. Föreningarna har därefter, utöver händelsen på Atmosfär, använts till att få kredit och handla på faktura hos olika hotell, restauranger och butiker.

– Det är helt enkelt så att det är grundarna själva, deras anhöriga och närmaste vänner som utgjort ”de behövande”. Det har varit fråga om helt privata levnadsomkostnader för dem som livsmedel och hushållsföremål samt i övrigt ren lyxkonsumtion av designföremål, vidlyftiga restaurangbesök och exklusiva hotellövernattningar med spa, säger chefsrådmannen Ylva Teurneau.

Åtalet har totalt omfattat 32 olika gärningar begångna under perioden augusti 2022 till mars 2024.

– Enligt tingsrättens bedömning har det varit fråga om ett systematiskt brottsupplägg av närmast yrkesmässig karaktär. Därför bedöms de flesta av brotten som grova bedrägerier, säger Ylva Teurneau.

De fyra häktade döms vardera för ett stort antal grova bedrägerier. Därutöver döms några av dem för försök till grovt bedrägeri och bedrägeri av normalgraden. Två av de tilltalade döms även för fyra respektive sex fall av bidragsbrott.

De tilltalade döms i de fall det är bevisat att de varit delaktiga i respektive gärning. I några få fall är det inte bevisat att en person varit inblandad och då har den personen frikänts.

En 43-årig man och en 31-årig kvinna döms till två års fängelse vardera. En 34-årig man döms till ett år och åtta månaders fängelse. En 37-årig kvinna döms till ett år och sex månaders fängelse.

En 29-årig kvinna som inte varit frihetsberövad i målet döms för fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av häleri. Kvinnan döms till fängelse i ett år.

En ytterligare person som åtalats för häleri frias helt.

De tilltalade ska betala skadestånd till de drabbade företagen i den utsträckning de döms för brott.

Den 43-åriga mannen, som tingsrätten finner har varit faktiskt företrädare för föreningarna, har meddelats näringsförbud i tre år.

Rätten är enig.