Helsingborgs tingsrätt
 

Tingsrätten dömer två ungdomar för mordet på en 16-åring i Örkelljunga

Mål: B 348-24
Två ungdomar döms till sluten ungdomsvård för ett mord på en 16-åring i Örkelljunga i januari i år.

Den 14 januari 2024 mördades en 16-årig pojke i Örkelljunga med ett stort antal knivhugg. En 15-åring och en 16-åring häktades misstänkta för överfallet. Tingsrätten dömer i dag de båda ungdomarna för mord.

Även om det bara är 16-åringen som har knivhuggit målsägande anser tingsrätten att båda ungdomarna ska dömas som gärningsmän.

– Det är bevisat att 15-åringen och 16-åringen tillsammans har angripit målsäganden strax efter att han steg av bussen i Örkelljunga. Det är också bevisat att brottet har föregåtts av viss planering, bl.a. genom att de beväpnat sig med knivar och en soft airgun, och att båda utövat våld mot målsäganden, säger rådmannen Andreas Gustafsson.

Hade gärningsmännen varit vuxna hade de fått livstids fängelse, men eftersom de är under 18 år har de i stället dömts till sluten ungdomsvård. Deras ålder har beaktats när längden på den slutna ungdomsvården har bestämts. 16-åringen döms till två år och tio månader och 15-åringen till två år och fyra månader. Vid sluten ungdomsvård sker inte någon villkorlig frigivning.

De båda gärningsmännen ska betala skadestånd till den mördades anhöriga.