Hovrätten för Övre Norrland
 

Rättegången i mål rörande människohandel alternativt grov människoexploatering i Åsele inleds den 2 september 2024

Mål: B 835-24
Åklagaren väckte den 3 maj 2024 åtal mot två personer angående bland annat människohandel alternativt grov människoexploatering mot nio målsäganden. Lycksele tingsrätt dömde den 11 juli de båda tilltalade för nio fall av grov människoexploatering till fängelse i två år och sex månader. De tilltalade, åklagaren och samtliga målsäganden har överklagat tingsrättens dom.

Rättegången i målet kommer att påbörjas den 2 september 2024 och beräknas pågå under tre förhandlingsdagar. Inplanerade förhandlingsdagar är den 2 och 3 september samt den 8 oktober 2024 med start klockan 08.30 alla dagar.

Förhandlingen hålls i rättssal 1, Hovrätten för Övre Norrland, Bankgatan 3, Umeå.

Hovrätten har beslutat att de vid tingsrätten inspelade förhören ska spelas upp i hovrätten genom så kallad hänvisning. Att förhören tas upp genom hänvisning innebär att förhören spelas upp vid sammanträde med enbart rättens ledamöter närvarande. Den delen av förhandlingen är alltså inte offentlig. De datum och tider som angetts ovan avser de huvudförhandlingstillfällen som är tillgängliga för allmänheten.

Platsbokning och ackreditering

Det finns ett begränsat antal åhörarplatser i rättssalen. Dessa platser är i första hand avsedda för media som föranmält sig (ej kameramän och fotografer) och sedan informerats i särskild ordning om att de fått plats. Presslegitimation krävs.

Föranmälan sker senast fredag den 30 augusti 2024 klockan 12.00 genom e-post till hovratten.ovrenorrland@dom.se eller telefon 090-17 20 30.

Ett begränsat antal åhörarplatser kommer att finnas för allmänheten. Ingen föranmälan kan göras till dessa platser.

Säkerhetskontroll

Säkerhetskontroll genomförs vid hovrättens entré. När många besökare kommer samtidigt till domstolen kan viss köbildning skapas vid säkerhetskontrollen. Det är därför viktigt att komma i god tid. Journalister är inte undantagna från säkerhetskontrollen.

Bild- och ljudupptagning

Fotografering eller annan bildupptagning är inte tillåten i eller in i rättssalen under förhandlingen. Kameror och mobiltelefoner som medförs in i rättssalen ska vara avstängda och undanstoppade.

Kontaktperson

Vid frågor bör kontakt i första hand tas med domstolshandläggare Josefin Berglund.

Beställning av handlingar

Handlingar i målet kan beställas via e-post hovratten.ovrenorrland@dom.se eller via telefon 090 - 17 20 00.