Svea hovrätt
 

Hovrätten har avslagit en jävsinvändning mot en nämndeman

Mål: B 11709-24
Hovrätten har avslagit en jävsinvändning mot en nämndeman i ett uppmärksammat mål om mord m.m.

Södertörns tingsrätt dömde den 28 augusti 2024 flera unga personer till långa fängelsestraff för att på olika sätt ha varit inblandade i ett antal mord m.m. I hovrätten begärde de tilltalade att målet skulle återförvisas till tingsrätten. Som skäl för återförvisning gjorde de gällande att en av nämndemännen i tingsrätten varit jävig med anledning av en kommentar som denne publicerat på plattformen X.

Hovrätten har i sitt beslut funnit att nämndemannens kommentar – som publicerades efter avslutad huvudförhandling men innan tingsrättens dom meddelats – gett uttryck för nämndemannens åsikt i en rättsfråga. Vare sig kommentaren i sig eller kommentaren sedd i det sammanhang den publicerades medförde enligt hovrätten att det, objektivt sett, kunde anses vara fråga om jäv.

– För att det ska föreligga jäv krävs att det finns en rimlig grund för partens åsikt att domaren inte är opartisk eller oberoende. I det här fallet har vi inte ansett att omständigheterna ger underlag för en sådan slutsats, säger hovrättsrådet Christian von Szalay.