Hovrätten över Skåne och Blekinge
 

Man som bedrev juristverksamhet döms till fyra års fängelse

Mål: B 1947-24
Hovrätten dömer en man som bedrev juristverksamhet för brott mot många klienter. Mannen döms till fyra års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

De flesta brotten är kopplade till mannens juristverksamhet i Malmö och Stockholm. Mannen döms för grovt bedrägeri mot en 95-årig kvinna som hade vänt sig till honom för hjälp med ett testamente. Mannen lurade kvinnan att underteckna ett gåvobrev där hon skänkte sin bostad till honom. Fastigheten var värd 7 miljoner kronor. Han lurade också en 80-årig kvinna att underteckna ett gåvobrev avseende en bostadsrätt som var värd sex miljoner kronor. Mannen döms även för förskingring av 1,8 miljoner kronor från ett par som vänt sig till honom för att få hjälp med en gåva.

Mannen var också åtalad för att ha förmått 13 klienter att betala för tjänster som han enligt åklagarna inte hade avsikt eller kompetens att utföra. Mannen döms för bedrägeri i fem av dessa fall. I sex av fallen har åklagarna inte styrkt att mannen saknade avsikt eller kompetens att utföra tjänsterna. Som skäl för detta beaktar hovrätten i några av fallen att mannen hade haft flera möten med klienterna och utfört visst arbete. I två fall var brotten så gamla att de var preskriberade.

Mannen döms också för tre fall av grovt bokföringsbrott.

I tingsrätten blev påföljden fängelse i fem år och sex månader. Hovrätten dömer honom till fyra års fängelse. Han får också näringsförbud i fem år.