Umeå tingsrätt
 

Rättegången om mord på Mariehem i Umeå i oktober 2023 inleds den 10 september 2024

Mål: B 2856-23

Den 28 augusti 2024 inkom åtal i målet rörande mord på Mariehem i Umeå. Två personer är åtalade för att tillsammans och i samförstånd ha berövat en man livet genom att ha huggit eller stuckit honom med ett skarpeggat föremål.

Huvudförhandlingen i målet påbörjas den 10 september 2024 och planeras pågå i totalt sex förhandlingsdagar, nämligen den 10 september, den 11 september, den 17 september, den 19 september, den 20 september och den 25 september 2024, med start kl. 09.00 varje dag.

Huvudförhandlingen kommer att hållas i säkerhetssalen, sal 6, i Umeå tingsrätt. Under den första huvudförhandlingsdagen kommer åklagaren, målsägandebiträdet och försvararna att hålla sakframställningar. Målsägandeförhör och förhör med de tilltalade kommer att påbörjas under dag två. Dag tre och fyra kommer att ägnas åt vittnesförhör. Dag fem är en reservdag för eventuell försvararbevisning och under dag sex hålls slutanföranden. Förändringar i denna planering kan komma att ske under huvudförhandlingens gång.

Platser till media och allmänhet

Det finns ett begränsat antal åhörarplatser och vissa platser kommer att reserveras för journalister. Journalister bör föranmäla sig för att närvara vid förhandlingen. Vid ankomst till tingsrätten ska presslegitimation visas upp. Allmänheten kan inte föranmäla sig.

Bildupptagning/fotografering är inte tillåten i rättssalen under förhandlingen.

Det krävs tillstånd från domstolen för att använda elektronisk utrustning för nyhetsrapportering. Journalister ska därför i god tid innan huvudförhandlingen ansöka om tillstånd. Av ansökan ska det framgå vilken elektronisk utrustning som krävs för nyhetsrapporteringen (mobiltelefoner, surfplattor, datorer etc.). Detta inkluderar även annan utrustning för ljudupptagning. Av ansökan ska även framgå namnet på den som ansöker samt vilken redaktion den tillhör.

För övriga besökare gäller att all elektronisk utrustning som tas med in i salen och som kan störa ordningen eller användas för att ta upp bild ska vara avstängd och undanstoppad. Det kan exempelvis röra sig om mobiltelefoner, surfplattor, datorer och kameror.

Ordföranden kan komma att meddela ytterligare ordningsregler.

Föranmälan och ansökan om tillstånd skickas till umea.tingsratt@dom.se

Säkerhetskontroll

Observera att alla besökare till tingsrätten måste passera genom säkerhetskontrollen i entrén. Kom därför i god tid innan förhandlingen startar kl. 09.00.

Vid kontrollen får alla besökare gå igenom en larmbåge. Väskor och andra medhavda föremål kontrolleras. Kontrollen går fortare ju färre föremål man har med sig. Journalister är inte undantagna från säkerhetskontrollen.