Kammarrätten i Stockholm
 

Spotify AB får inte dispens från förbudet mot nattarbete

Mål: 811-24
Kammarrätten bedömer att Spotify AB:s behov av nattarbete inte medför att det finns sådana särskilda skäl som krävs för att medge en avvikelse från förbudet mot nattarbete.

Spotify AB har sökt dispens från förbudet mot nattarbete avseende 250 arbetstagare. Spotify AB har bland annat gjort gällande att nattarbetet skulle syfta till att upprätthålla driften av bolagets tjänster och skydda den stora mängden personuppgifter som bolaget har. Både Arbetsmiljöverket och Förvaltningsrätten i Stockholm ansåg att det Spotify AB fört fram inte utgör sådana särskilda skäl som krävs för att medge dispens.

Förbudet mot nattarbete syftar till att skydda arbetstagarnas hälsa och avvikelse ska endast medges när det finns särskilda skäl. Sådana särskilda skäl kan finnas om arbetet tillgodoser viktiga samhällsintressen eller angelägna servicebehov. Kammarrätten håller med underinstanserna om att det inte kommit fram att det finns särskilda skäl att medge dispens från förbudet mot nattarbete.

- Eftersom den huvudsakliga verksamheten Spotify AB bedriver är audiostreaming, framför allt av musik, anser kammarrätten att arbetet med driftstörningar väger mindre tungt vid bedömningen av om det finns särskilda skäl för dispens säger kammarrättsrådet Daniel Sjölund.

Fakta om Kammarrätten i Stockholm

Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar mål som överklagats från en förvaltningsrätt. Målen rör främst tvister mellan enskilda och myndigheter. Kammarrätten i Stockholm är den största av Sveriges fyra kammarrätter. 2023 avgjorde Kammarrätten i Stockholm och Migrationsöverdomstolen cirka 21 600 mål varav cirka 13 000 migrationsmål.