Svea hovrätt
 

Svea hovrätt meddelar dom i mål om åtal för grovt skattebrott som avser köp och försäljning av kryptovaluta

Mål: B 15642-22
Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom och frikänner en man som haft inkomster från bland annat köp och försäljning av kryptovaluta, men inte tagit upp detta i sin inkomstdeklaration, från åtal för grovt skattebrott. Enligt hovrätten har mannen inte haft det uppsåt som krävs för straffansvar.

Västmanlands tingsrätt dömde en man som åtalats för grovt skattebrott för att i sin inkomstdeklaration inte ha angett inkomster från bland annat köp och försäljning av kryptovaluta.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att mannens förfarande med kryptovaluta är att betrakta som en näringsverksamhet och hans inkomster därför skulle ha deklarerats som inkomst av sådan verksamhet. Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att mannen inte har haft det uppsåt som krävs för straffansvar, eftersom det inte är bevisat vare sig att han insett att det fanns en avsevärd risk för skattskyldighet enligt åklagarens påstående eller att han skulle ha låtit bli att deklarera sina inkomster på det sättet även om han hade känt till att det fanns en sådan skyldighet.

– Vid bedömningen av uppsåtsfrågan har hovrätten beaktat att köp och försäljning och andra förfaranden med kryptovaluta var förhållandevis nytt vid den aktuella tiden, inte minst i skattehänseende. Det har också haft stor betydelse att mannen tagit flera kontakter med olika myndigheter för att få deras syn på sitt förfarande, säger Maria Hölcke, rättens ordförande.

Hovrätten frikänner även mannen från åtal för två fall av grovt bokföringsbrott, eftersom brotten är av normalgraden och därmed är preskriberade.

Rätten är enig.