Svea hovrätt
 

Tidigare vd i en stor svensk bank döms för grovt svindleri

Mål: B 2457-23
Hovrätten dömer den tidigare verkställande direktören till fängelse i ett år och tre månader.

Målet har gällt ifall den dåvarande verkställande direktören gjorde sig skyldig till grovt svindleri alternativt grov marknads­manipu­la­tion när hon uttalade sig om bankens åtgärder mot penningtvätt i bankens estländska verksamhet. Det har också gällt ifall hon obe­hö­rigen röjde insiderinformation på ett möte med represen­tanter för bankens största ägare.

Hovrätten kommer till slutsatsen att den dåvarande verkställande direktören lämnade vilseledande uppgifter när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med att banken släppte sin tredje kvartals­rapport 2018. Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada.

Hovrätten dömer den dåvarande verkställande direktören för grovt svindleri. Hon frikänns från åtalet i övriga delar.

Påföljden bestäms till fängelse i ett år och tre månader. En av rättens ledamöter är skiljaktig i påföljdsdelen.

– Hovrätten har bedömt ett flertal uttalanden som har gjorts till media och aktieanalytiker. Rätten har då kommit fram till att två av uttalandena har varit oriktiga eller inneburit ett så skevt urval av fakta att de har varit vilseledande i lagens mening, säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Johannisson.