Hovrätten över Skåne och Blekinge
 

Även hovrätten dömer 19-åring till livstid för mord i Trelleborg

Mål: B 2776-24
Hovrätten fastställer domen gällande den 19-åring som sköt en man i Trelleborg i februari 2023. Däremot ändras domen för en medhjälpare.

På kvällen den 17 februari 2023 sköts en man på Nygatan i Trelleborg. Mannen avled av skadorna tre dagar senare. Tingsrätten dömde en 19-årig man för mordet, samt en rad andra brott, till livstids fängelse.

Hovrätten gör samma bedömning och fastställer tingsrättens dom gällande 19-åringen.

– Det finns inga förmildrande omständigheter. Gärningen har föregåtts av planering och kartläggning av mannen som därefter skjutits utanför sin bostad i vad som snarast kan beskrivas som en ren avrättning. Vid en helhetsbedömning är omständigheterna kring gärningen sådana att ett livstidsstraff är befogat, säger hovrättsrådet Maria Anvin.

19-åringen hade hjälp av en vän i planeringen och kartläggningen. Vännen bistod även 19-åringen på mordkvällen på olika sätt. Hans medverkan har dock inte varit avgörande för brottets genomförande.

– Med den bedömning som hovrätten har gjort är straffvärdet för hans gärning lägre än vad tingsrätten kommit fram till. Det är inte heller ställt bortom rimligt tvivel att han har hanterat mordvapnet på det sätt som åklagaren påstått, säger Maria Anvin.

Hovrätten frikänner därför vännen från grovt vapenbrott och ändrar straffet från 13 år och 9 månaders fängelse till 10 års fängelse.

Ytterligare tre tilltalade förekommer i målet gällande andra brott. Hovrätten gör här i stort sett samma bedömning som tingsrätten men ändrar straffet gällande en 41-årig man som dömts för grov misshandel. Han ska i stället för fängelse dömas till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, rekommenderad av Kriminalvården. Om han inte följer behandlingsplanen ska han i stället avtjäna fängelse i 1 år och 3 månader.