Falu tingsrätt
 

Ca 230 personer besökte domstolarna i Faluns öppna hus

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

Under tre timmar på lördagen öppnade domstolarna i Falun upp dörrarna för allmänheten. Alla aktörer i rättskedjan deltog; polis, åklagare, advokater, brottsofferjour, förvaltningsrätten, tingsrätten och kriminalvården. Besökare i alla åldrar kunde ta del av material i de olika aktörernas montrar och där även ställa frågor till och prata med medarbetare från de olika verksamheterna. Dessutom arrangerades i domstolarnas rättegångssalar olika föredrag, filmvisning m.m., och domstolarna spelade upp autentiska rättegångsspel. Besökarna var nyfikna och entusiastiska och det var tydligt att intresset var stort och arrangemanget mycket uppskattat.

Domstolarna och de övriga aktörerna i rättskedjan är en av grundpelarna i vår demokrati. Utan en objektiv och rättssäker rättsskipning krackelerar snabbt vår demokrati säger tingsrättens lagman Johan Rosén. Att på det här sättet få tillfälle att visa för allmänheten hur rättegångar går till och hur vi alla i rättskedjan arbetar är därför ytterst värdefullt. Jag tror att det är det bästa sättet att få allmänheten att förstå vilken roll domstolarna spelar i vår demokrati och hur otroligt viktig den är tillägger han. Domstolshandläggaren Jonas Eriksson instämmer och säger att jag inser betydelsen i ett större perspektiv av mitt dagliga arbete med att hantera målen och alla som kommer i kontakt med oss och det ger mig arbetsglädje.

En förutsättning för ett sådant här arrangemang är intresserade och duktiga medarbetare som är stolta över sitt jobb. Där kan vi bara konstatera att vi är lyckligt lottade säger domstolarnas administrativa chefer Viktoria Toftell och Per Carlsson. Med det här arrangemanget har vi på domstolarna lagt en gemensam grund för att i framtiden ha återkommande arrangemang av det här slaget.