Borås tingsrätt
 

En 18-årig man döms för mord och vapenbrott

Mål: B 1083-24
Tingsrätten dömer en 18-årig man för mord på en 17-årig flicka. Mannen döms även för vapenbrott. Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den 14 mars 2024 anmäldes en 17-årig flicka försvunnen. Några dagar senare, den 18 mars, hittades hon avliden i ån Viskan i Skene, Marks kommun. Samma dag anhölls den numera 18-årige man som åklagaren den 5 september 2024 väckte åtal mot för dels i första hand mord, dels grov våldtäkt mot flickan.

Tingsrätten har i dagens dom bifallit åtalet för mord. Den medicinska utredning som lagts fram i målet visar att flickan avlidit till följd av framförallt kraftigt trubbigt våld mot hennes huvud. Tingsrätten har kommit fram till att det är den 18-årige mannen som har orsakat skadorna och därigenom flickans död samt att han har haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt till dessa omständigheter.

När det gäller åtalet för grov våldtäkt har tingsrätten frikänt 18-åringen. Det står visserligen klart genom den tekniska utredningen att han och flickan haft sex med varandra vid tillfället, men eftersom bland annat chattmeddelanden visar att båda har varit intresserade av att ha sex med varandra och att det inte har gått att utreda det exakta händelseförloppet, kan det inte uteslutas att flickan har deltagit i de sexuella handlingarna frivilligt innan hon utsattes för det våld som kom att leda till hennes död.

18-åringen döms också för att ha innehaft en modifierad tårgaspistol i sin bostad. Den gärningen har inget samband med händelsen med den 17-åriga flickan. Tingsrätten rubricerar gärningen som vapenbrott av normalgraden till skillnad från åklagaren som ansåg att gärningen var att anse som grovt vapenbrott.

18-åringen har genomgått en rättsmedicinsk undersökning. Enligt utlåtandet från undersökningen bedöms han ha begått de aktuella gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han bedöms också vid tiden för undersökningen lida av en allvarlig psykisk störning.

För en gärningsman över 18 år hade straffvärdet för mordet uppgått till det längsta tidsbestämda straff som är möjligt att döma ut, det vill säga 18 år. Men eftersom den tilltalade var under 18 år vid tiden för brottsligheten och han har bedömts lida av en allvarlig psykisk störning så är ett fängelsestraff inte aktuellt. I stället bestäms påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. I väntan på att påföljden kan verkställas, ska 18-åringen stanna kvar i häkte.

18-åringen ska betala skadestånd till flickans föräldrar och ena syskon med 110 000 kr till var och en av dem. Avseende flickans andra syskon avslås skadeståndsyrkandet, eftersom hen inte bodde tillsammans med flickan.