Hovrätten över Skåne och Blekinge
 

Mord på en 16-åring i Örkelljunga

Mål: B 3480-24
Hovrätten fastställer tingsrättens dom för mord mot en av de tilltalade men ändrar rubriceringen för den andra tilltalade och dömer denne för grov misshandel.

Natten den 13–14 januari 2024 dödades en 16-årig pojke i Örkelljunga genom flera knivhugg. Helsingborgs tingsrätt dömde en 15-åring och en 16-åring för mord.

Hovrätten gör i stora delar samma bedömning som tingsrätten gällande händelseförloppet. De två tilltalade inledde angreppet mot 16-åringen vid en viadukt dit de hade följt efter honom. Vid viadukten fick 16-åringen motta knivhugg och slag i huvudet med en soft airgun. När 16-åringen flydde upp på trappen till ett hus följde de tilltalade efter. Uppe på trappan utdelade en av de tilltalade flera knivhugg mot 16-åringen. Den andra tilltalade lämnade trappan och försvann från platsen efter bara några sekunder. Den tilltalade som var kvar på trappan fortsatte att utdela knivhugg.

Det är klarlagt att den äldre av de tilltalade utdelade samtliga knivhugg medan den yngre slog 16-åringen i huvudet med en soft airgun. Gärningen hade föregåtts av viss planering där den äldre av de tilltalade varit drivande. Enligt hovrätten visar utredningen inte att det hade planerats för något annat än att skada och skrämma 16-åringen. Trots det delar hovrätten tingsrättens bedömning att den äldre av de tilltalade hade en avsikt att 16-åringen skulle dö när knivhuggen väl utdelades.

– Redan den stora mängden knivhugg talar starkt för att avsikten med våldsutövningen i själva gärningsögonblicket varit att 16-åringen skulle dö. Planen att skada och hota 16-åringen var uppfylld redan genom det inledande angreppet vid viadukten, men trots det besinnade sig inte den äldre av de tilltalade utan följde efter upp på trappan och fortsatte att utdela flera knivhugg, säger hovrättsrådet Karoline Fridolf.

Även hovrätten kommer fram till att den yngre av de tilltalade inte utövade något våld uppe på trappan. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte heller att det är bevisat att han befann sig på trappan för att skära av flyktvägen för 16-åringen. Att han deltog aktivt i angreppet vid viadukten och även var införstådd med att en kniv användes i det skedet visar enligt hovrätten att denne insett risken för att 16-åringen kunde tillfogas potentiellt livsfarliga skador.

– Att den yngre av de tilltalade inte på något sätt deltog i våldsutövningen uppe på trappan utan nästan omgående lämnade platsen gör att det inte är bevisat att denne var likgiltig inför att 16-åringen skulle dö av skadorna från knivhuggen, säger Karoline Fridolf.

Detta innebär att den yngre av de tilltalade inte ska dömas för mord eller medhjälp till mord. I stället dömer hovrätten honom för grov misshandel. Straffmätningsvärdet motsvarar fängelse i sju månader men med hänsyn tagen till den långa häktningstiden bedöms ungdomsvård med socialnämndens föreslagna ungdomskontrakt utgöra en tillräckligt ingripande påföljd.

Den äldre av de tilltalade döms liksom i tingsrätten till sluten ungdomsvård i två år och tio månader.