Göteborgs tingsrätt
 

Sex personer döms för inblandning i synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott omfattade totalt ca ett ton cannabis

Mål: B 3519-24
Göteborgs tingsrätt har idag meddelat dom mot sex personer för delaktighet i en organiserad verksamhet för narkotikasmuggling från Kanada till Sverige. Narkotikan smugglades in i containrar som anlände till Göteborgs hamn i oktober 2023 respektive i februari 2024. Varje container innehöll cirka 500 kg cannabis. Påföljderna har bestämts till fängelse i från 4 år och 10 månader till 9 år. Samtliga tilltalade är kvar i häkte.

I februari 2024 upptäckte tullen i Göteborgs hamn att det i en container från Kanada låg gömt en stor mängd cannabis. Sedan inspelningsutrustning placerats i containern lät man leveransen gå vidare till slutdestinationen Norrköping. Även telefonavlyssning och drönarbevakning användes. Resultatet blev att sex personer kunde gripas för inblandning i införseln eller den efterföljande hanteringen av narkotikan. Efter tillslaget hittades bevis för att en liknande smuggling skett även i oktober 2023. Tingsrätten dömer nu de sex personerna för olika inblandning i brotten. Tingsrätten har även ogillat delar av åtalet. Trots det döms alla tilltalade till långa fängelsestraff.

Varje container har innehållit cannabis som motsvarat ett försäljningsvärde ”på gatan” om cirka 62 miljoner kronor.