Solna tingsrätt
 

Slutligt avslag på Teslas yrkande om att få ut försändelser från PostNord

Mål: T 10724-23
Solna tingsrätt har dömt i målet och avslagit yrkandet om att PostNord ska lämna ut försändelser till Tesla. Yrkandet är identiskt med den pågående lovliga stridsåtgärden. Tingsrätten är förhindrad att ingripa i arbetsmarknadskonflikten.

Tesla har begärt att tingsrätten beslutar att PostNord ska dela ut
deras försändelser med bland annat registreringsskyltar. Sedan november 2023 pågår en blockad mot utdelning av försändelser till Tesla. Fackförbunden SEKO och ST, som organiserar anställda vid bland annat PostNord, genomför blockaden som en sympatiåtgärd till stöd för IF Metalls stridsåtgärder, som syftar till att Tesla ska teckna kollektivavtal.

Tingsrätten har tidigare beslutat att inte bevilja säkerhetsåtgärder.

Målet har nu avgjorts efter två dagars huvudförhandling med tre domare.

Huvudfrågorna i målet har varit följande.

1) Är PostNord skyldigt att dela ut försändelser till Tesla?

2) Får tingsrätten besluta att PostNord ska dela ut försändelser till Tesla?

3) Har PostNord varit förhindrat att dela ut försändelser till Tesla?

Tingsrätten har besvarat den andra frågan nekande och har därför inte svarat på de två andra frågorna. Tingsrätten har alltså inte tagit ställning till frågor om postmottagarens rättigheter och om befrielsegrunder i arbetsmarknadskonflikter.

Chefsrådmannen Patrik Alm sammanfattar skälen för domen.

”Grundlagsbestämmelsen i 2 kap. 14 § regeringsformen innebär att staten ska vara neutral och inte begränsa stridsrätten utan stöd i lag eller avtal. Det finns inget stöd för att domstolen ska kunna gripa in i den pågående lovliga stridsåtgärden på det sätt som ett bifall till yrkandet skulle innebära. Teslas yrkande och blockaden handlar om samma sak, nämligen utdelning av försändelser till Tesla. Domstolen får inte besluta på ett sätt som gör blockaden verkningslös.”