Dom i mål om tillstånd att bedriva förskola med konfessionella inslag

Mål: 12140-23
Förskolenämnden i Göteborgs kommun beslutade den 27 september 2023 att neka Kvarterets förskolor AB:s ansökan om att bedriva förskola med konfessionella inslag. Förvaltningsrätten anser att nämnden saknat lagstöd för beslutet och bifaller förskolans överklagande.

Förvaltningsrätten har i domen kommit fram till att konfessionella inslag i form av bordsbön är tillåtet inom ramen för förskole­utbildning. Förskolan får även anses ha vidtagit de åtgärder som rimligen kan krävas för att säkerställa att både barn och föräldrar är införstådda med att de konfessionella inslagen är frivilliga. Förvaltningsrätten anser heller inte att det kommit fram någon annan omständighet som tyder på att förskolan inte skulle uppfylla skollagens krav på lämplighet. Nämnden har därför inte haft skäl att neka förskolans ansökan om tillstånd.

- Det står helt klart att det är tillåtet med bordsbön i en konfessionell förskola, om vissa andra krav är uppfyllda. Kommunen har därför inte haft rätt att avslå Kvarterets förskolor AB:s ansökan, säger Fredrik Jonasson, chefsrådman.

Faktaruta

Konfessionella inslag i skola definieras enligt skollagen som bekännande eller förkunnande inslag som tillhör en viss religion och som initieras och genomförs av huvud­mannen för skolan eller på dennes uppdrag (1 kap. 3 §).

Deltagandet i konfessionella inslag i fristående förskola ska enligt skollagen alltid vara frivilligt och får endast förekomma i begränsad omfattning och vid tillfällen som huvudmannen för skolan informerat skriftligen om. Huvudmannen ska även försäkra sig om att vårdnads­havare och barn eller elever är införstådda med frivilligheten (1 kap. 7 b-c §§).