Halmstads tingsrätt söker en lagman
Arbetsuppgifter
Lagmannen är myndighetschef för tingsrätten med ansvar för att verksamheten bedrivs rättssäkert och effektivt. En central del i lagmannens uppdrag är att leda genom andra chefer, samverka med andra myndighetschefer och Domstolsverket samt anpassa och utveckla domstolens verksamhet efter nya förutsättningar. Lagmannen är också domare och deltar i den dömande verksamheten. Uppdraget innefattar bl.a. ansvar för statens arbetsgivarpolitik, budgetansvar och arbetsmiljöansvar samt samverkan med de fackliga organisationerna. I Halmstads tingsrätt är lagmannen säkerhetschef och närmast personalansvarig chef för domstolens enhetschefer, rådmän och tingsfiskaler.
Halmstads tingsrätt arbetar systematiskt med att utveckla verksamheten. Lagmannen leder detta utvecklingsarbete tillsammans med medarbetarna och arbetet bygger på ett förtroendebaserat ledarskap. Lagmannen verkar för att domstolen är en attraktiv arbetsplats och en viktig arbetsuppgift är att uppmuntra till ett aktivt medarbetarskap. Förändringsarbete bedrivs bland annat av domarenheten rörande bemötande och förtroende, jämställdhetsintegrering och digitalisering och målenheten har utvecklat ett system där domstolshandläggare har utökad delegation och därmed större ansvar.
Kvalifikationer m.m.
En lagman ska svara mot mycket högt ställda krav på yrkesskicklighet såsom juridisk skicklighet, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift samt självständighet, omdöme och samarbetsförmåga. En lagman ska vidare ha intresse och fallenhet för administrativa frågor, förmåga att leda verksamheten och intresse av att utveckla domstolens arbete.
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som har betydelse för chef-och ledarskap vid en mindre domstol. Domstolen har en förhållandevis hög andel förtursmål och arbetstempot är högt vilket ställer krav på en flexibilitet och förmåga att prioritera i en föränderlig situation. Du behöver ha förmåga och intresse att se till såväl kärnverksamheten som myndighetsperspektivet och administrationen av tingsrätten för att på bästa sätt leda, fördela och utveckla domstolens arbete.
Du ska svara mot mycket högt ställda krav på yrkesskicklighet såsom juridisk skicklighet, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift samt självständighet, omdöme och samarbetsförmåga.
Vidare behöver du ha förmågan att engagera och skapa förutsättningar att ta tillvara medarbetarnas kompetens och drivkraft samt ha en utpräglad ledarskapsfilosofi för att arbeta tillsammans och mot gemensamma och tydliga mål.
Du ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare och den särskilda kravprofilen för chefer. Kravprofilerna hittar du via länken.
Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.
Om Halmstads tingsrätt
Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.
Halmstads tingsrätt handlägger brottmål, tvistemål, ärenden och konkurser. Tillsammans är vi ca 40 medarbetare som är fördelade på fyra enheter; domarenheten, bredningsenheten, målenheten och den administrativa enheten. Domarna är ämnesansvariga för olika rättsområden. Utbildning av fiskaler och notarier är en viktig del av verksamheten. Domstolens storlek gör det möjligt att lära känna alla medarbetare. Vi har högt i tak, ett prestigelöst förhållningssätt gentemot varandra och en trivsam arbetsmiljö.
Vi finns i lokaler i centrala Halmstad med utsikt över Nissan. Halmstads tingsrätts domkrets omfattar Halmstad, Hylte och Laholms kommuner. Tillsammans med Domstolsverket och Halmstads kommun pågår planering för att bygga en helt ny tingsrätt i Halmstad. Halmstad har ett gynnsamt geografiskt läge med goda pendlingsmöjligheter. Staden är residensstad i Halland med ett flertal myndigheter, bland annat länsstyrelse, högskola och regemente. Naturen är storslagen med dess läge vid havet. Staden har ett rikt kultur- och föreningsliv.
Övriga upplysningar
Ordinarie domare anställs med fullmakt.
Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig via länken.
Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.