Förvaltningsrätterna
Förvaltningsrätterna är första instans bland förvaltningsdomstolarna. En förvaltningsrätt avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst. Myndigheterna kan vara både statliga och kommunala.
Kammarrätterna
Kammarrätterna är andra instans bland förvaltningsdomstolarna och prövar mål som tidigare avgjorts i förvaltningsrätten. Det finns fyra kammarrätter i Sverige. Målen i kammarrätten kan handla om tvister mellan en person och en myndighet, eller ett företag och en myndighet. Myndigheterna kan vara både statliga och kommunala. Kammarrätten i Stockholm har även funktionen som Migrationsöverdomstol.
Högsta förvaltningsdomstolen
Högsta förvaltningsdomstolen är sista instans bland förvaltningsdomstolarna. Det är bara de överklaganden från kammarrätten som fått prövningstillstånd som tas upp här. Högsta förvaltningsdomstolens uppgift är att pröva avgöranden som överklagas från någon av de fyra kammarrätterna.
Migrationsdomstolarna
Migrationsverket beslutar bland annat i ärenden om uppehållstillstånd, arbetstillstånd och medborgarskap. Den som får avslag av Migrationsverket kan överklaga beslutet till migrationsdomstolen. Migrationsdomstolarna är första instans och finns vid fyra förvaltningsrätter i Sverige. Sista instans för de här målen är Migrationsöverdomstolen som finns vid Kammarrätten i Stockholm.
Ett mål i migrationsdomstolen går till ungefär som andra överklaganden av myndighetsbeslut i förvaltningsrätten. Vilken migrationsdomstol som hanterar ett mål beror på var i Sverige Migrationsverket fattade sitt beslut.
Migrationsöverdomstolen
Migrationsöverdomstolen är sista instans i mål som handlar om bland annat asyl, uppehållstillstånd och medborgarskap. Migrationsöverdomstolen finns vid Kammarrätten i Stockholm. Domstolen är sista instans för överklagande av mål från migrationsdomstolarna. För att ett mål ska tas upp och prövas av migrationsöverdomstolen krävs det ett prövningstillstånd.