Beslut om införande av tolkavgifter saknar författningsstöd

Mål: 578-24
Regionfullmäktige i Region Blekinge beslutade den 14 februari 2024 att införa
tolkavgifter vid läkarbesök. Beslutet överklagades av ett antal medborgare i regionen. Förvaltningsrätten upphäver nu beslutet mot bakgrund av att regionen inte haft stöd i lag eller annan författning för ett sådant avgiftsuttag.

En region får ut ta ut avgifter för tjänster och nyttigheter som den tillhandahåller. För tjänster eller nyttigheter som regionen är skyldig att tillhandahålla får avgifter endast tas ut om det följer av lag eller annan författning. Regioner är skyldiga att tillhandahålla tolk inom hälso- och sjukvården i vissa situationer. För att regionen ska få ta ut avgift för tolk krävs således att det finns stöd för ett sådant uttag i lag eller annan författning.

- Förvaltningsrätten har vid sin prövning funnit att en avgift för tolk inte utgör en vårdavgift i lagens mening. Det finns därmed inte stöd i hälso- och sjukvårdslagstiftningen för uttag av sådana avgifter. Eftersom regionen inte har presenterat något annat författningsstöd för avgiftsuttag har förvaltningsrätten upphävt beslutet om tolkavgift. Då förvaltningsrätten anser att det saknas författningsstöd för att ta ut tolkavgifter vid läkarbesök, och att beslutet redan på den grunden ska upphävas, saknas det anledning att pröva de av klagandena i övrigt anförda grunderna, säger lagmannen Claes Mårtensson.

Faktaruta

Laglighetsprövning

Kommuner och regioner fattar ofta beslut som berör många människor. Medborgarna i kommunen eller regionen kan överklaga ett sådant allmänt beslut om de till exempel anser att kommunen eller regionen har gjort ett formellt fel eller överskridit sina befogenheter. Om domstolen bedömer att myndighetens beslut strider mot någon lag eller författning ska domstolen upphäva beslutet. Domstolen kan inte ändra själva innehållet i det överklagade beslutet eller ersätta det med ett nytt beslut. Domstolen ska vid sin prövning inte heller beakta lämpligheten av beslutet som sådant.