Engagemanget som Julia visar för brottsutsatta och vittnen är tydligt. Under ett samtal om hennes uppdrag och verksamhet framhåller hon vikten av att erbjuda dem trygghetsskapande stödinsatser.
– Vi kan möta människor samma dag som de ska vittna men kan också erbjuda kontinuerlig kontakt under lång tid före förhandlingen. Vi anpassar stödet efter individen, berättar Julia.
Att erbjuda en trygg och medmänsklig miljö är centralt, menar Julia och hennes kollegor. De vet att information och känslomässigt stöd kan spela en avgörande roll för att minska den oro och rädsla som många vittnen och målsägande känner inför en rättegång.
– Den trygghet vi bygger upp hos vittnen kan vara avgörande för rätten under förhandlingen, säger Julia.
BOJ är en stor nationell verksamhet med ett brett stödutbud för brottsutsatta, vittnen och deras anhöriga. De flesta tingsrätter har lokala verksamheter och mycket av arbetet sköts av utbildade volontärer.
– Vårt arbete är viktigt för såväl medmänniskor som för rättsprocessen. Vi lämnar aldrig en rädd människa ensam, säger Julia.
Vill du ha stöd och vägledning?
Är du brottsutsatt, vittne eller anhörig och vill ha information, stöd och vägledning?
Kontakta BOJ på det nationella telefonnumret 116 006 eller genom deras webbplats www.brottsofferjouren.se. Det kostar ingenting och du kan kontakta dem anonymt.