19 juni: Vad är en paralegal?

Paralegalrollen är väldigt bred och finns på många olika arbetsplatser, som myndigheter, byråer större företag med juridisk avdelning.

Paralegalpraktikanterna Nathalie, My och Susanna
Paralegalpraktikanterna Nathalie, My och Susanna.

Vi har intervjuat tre av våra paralegalpraktikanter – för visst undrar vi vad de gör på jobbet hos oss?

De tre praktikanterna beskriver Göteborgs tingsrätt som en väloljad maskin som tuffar på. De menar att Göteborgs tingsrätt är en arbetsplats där samarbete och att hjälpas åt är viktigt, det är trevligt och någon hierarki mellan yrkeskategorierna känns inte av. Kort sagt, en arbetsplats där man känner sig välkommen oavsett vem man pratar med.

Varför paralegal?

Nathalie: Jag hittade utbildningen av en slump. Jag ville flytta till Göteborg, så det passade perfekt. Jag har alltid varit intresserad av juridik och har vetat att det är något jag vill jobba med i framtiden.

My: Jag har alltid haft ett intresse för juridik och den svenska rättsprocessen. Jag har sedan gymnasiet tyckt att det varit väldigt intressant att sitta med på huvudförhandlingar. Paralegals har en väldigt bred arbetsmarknad, man kan arbeta på så många olika arbetsplatser, både statligt och privat och det är stor variation på arbetsuppgifter.

Susanna: Jag har alltid varit intresserad av juridik och rättsfrågor och när jag läste att man kan bli domstolshandläggare kändes det bara helt rätt.

Varför sökte du dig till Göteborgs tingsrätt?

Nathalie: Jag har alltid varit fascinerad av tingsrätten. Man jobbar mycket med målen och får mycket insikt i dem. Jag tycker det är kul med förhandlingar och att sitta med på det sättet också.

My: Jag ville testa att jobba på en myndighet. Tingsrätten är en stor aktör med bra rykte, där man får en central roll i hela processer.

Susanna: Jag vill bli domstolshandläggare när det är dags att komma ut i arbetslivet, så tingsrätten var ett självklart val. Jag kan verkligen rekommendera att söka praktik här!

Förväntningar?

Nathalie: Jag förväntade mig inte att handläggarna gjorde så mycket, jag trodde att notarierna gjorde mer.

My: Det är mycket svårare än jag förväntade mig att det skulle vara. Vera (Sveriges Domstolars verksamhetsstöd för målhantering) är ett svårt och stort program. Det tar tid att bli självgående och rutinerad.

Susanna: Jag hade inte riktigt några förväntningar, jag var mest taggad på att få komma hit och se hur det är att vara här.

Tror du att du vill komma tillbaka hit till oss efter din praktik?

Nathalie: Ja, jag skulle vilja se hur det är att jobba här på riktigt. Nu under praktiken är det ganska begränsat och man hinner inte göra och se allt.

My: Kanske! Jag trivs här, men vill se hur det är på advokatbyrå eller annan myndighet också. Jag är intresserad av hela rättsväsendet och vill se hur det funkar på olika arbetsplatser.

Susanna: Ja verkligen! Jag ser fram emot att gå in mer på djupet när jag väl kan grunderna, till exempel med Vera.

Vad har ni för tips till framtida medarbetare eller praktikanter?

  • Kom i gång tidigt
  • Var inte rädd att fråga, våga be om hjälp
  • Ha viljan att lära för att det ska bli bra

 

Tack Nathalie, My och Susanna!

 

Intervjuer av: Jennifer Sonestedt

 

Uppdaterad
2024-06-19