Hovrätten för Nedre Norrland söker ett eller flera hovrättsråd
Arbetsuppgifter
Vi söker ett eller flera hovrättsråd. I hovrätten kommer du att arbeta med brottmål, tvistemål, överklagade beslut i dessa mål och domstolsärenden. Här arbetar domare, fiskaler och domstolshandläggare tillsammans och tar ett gemensamt ansvar för att målen och ärendena blir avgjorda på ett effektivt och rättssäkert sätt. Möjligheterna till delegation utnyttjas i stor utsträckning och vi drar nytta av digitaliseringens fördelar och arbetar aktivt med att utveckla vårt digitala arbetssätt. Domarna har en viktig uppgift att vara en ledare i vardagen och handledare för fiskaler.
Kvalifikationer m.m.
Arbetet som hovrättsråd ställer höga krav på juridisk skicklighet, omdöme, samarbetsförmåga, arbetskapacitet och självständighet. Hovrätten arbetar fortlöpande med att utveckla verksamheten. Du ska vara villig att delta aktivt i detta utvecklingsarbete och att löpande pröva och utvärdera nya arbetssätt. Du ska ha vilja och förmåga att bidra till att hovrätten uppfyller högt ställda krav på kvalitet och effektivitet. Vi har ett öppet och trivsamt arbetsklimat där allas delaktighet och ansvarstagande värdesätts. Du ska därför ha en väl utvecklad samarbetsförmåga och medverka till trivseln på arbetsplatsen.
Det är också viktigt att du har god pedagogisk förmåga samt en god förmåga att ge konstruktiv återkoppling och på andra sätt utöva ett aktivt handledarskap då du bidrar i arbetet med att leda yngre jurister.
Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du via länken.
Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.
Om Hovrätten för Nedre Norrland
Hovrätten för Nedre Norrland är en av landets sex hovrätter. Domstolens huvudsakliga uppgift är att pröva de mål och ärenden som överklagas från de fem tingsrätterna i Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län.
Hovrätten är belägen i en vacker och kreativ miljö i centrala Sundsvall och har ungefär 55 medarbetare varav cirka hälften är jurister. Domstolen är uppdelad i en dömande avdelning och en administrativ enhet som är gemensam med Kammarrätten i Sundsvall. Den dömande avdelningen leds av en lagman. Vid avdelningen finns också tre vice ordförande, tio hovrättsråd, cirka sex tf. assessorer, åtta fiskaler, åtta domstolshandläggare och två registratorer.
I Sundsvall med närliggande tätorter bor cirka 110 000 personer. I Sundsvall finns förutom domstolen universitet och flera statliga verk som samverkar inom ramen för organisationen Myndighetsnätverket. Det finns goda allmänna kommunikationer både till och från Sundsvall.
Övriga upplysningar
Ordinarie domare anställs med fullmakt.
Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig via länken.
Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.