En unionsmedborgare har jämställts med en svensk medborgare vid tillämpning av europeiska arresteringsorderlagen

Mål: Ö 8346-22
Vid tillämpning av vägransgrunden om preskription i europeiska arresteringsorderlagen ska en unionsmedborgare jämställas med en svensk medborgare. Det betyder att preskriptionsregeln blir tillämplig också i relation till andra unionsmedborgare.

Polen har utfärdat en arresteringsorder som avser överlämnande av en person från Sverige till Polen för lagföring av fem olika brott. Den eftersökte är polsk medborgare och bosatt i Sverige.

Tingsrätten beslutade att överlämnande skulle beviljas med villkor om att ett eventuellt straff skulle avtjänas i Sverige. Hovrätten beviljade inte prövningstillstånd.

Den eftersökte överklagade till Högsta domstolen som beviljade prövningstillstånd beträffande frågan om han, vid tillämpning av preskriptionsregeln i 2 kap. 5 § 6 europeiska arresteringsorderlagen, ska jämställas med en svensk medborgare. Om så är fallet kommer preskriptionsregleringen att vara tillämplig också i relation till honom.

Mot bakgrund av EU-domstolens praxis på området gör Högsta domstolen nu bedömningen att unionsmedborgare ska jämställas med svenska medborgare vid tillämpning av preskriptionsregleringen i arresteringsorderlagen. Det betyder att preskriptionsregeln blir tillämplig också i förhållande till den eftersökte.

Prövningen av den polska arresteringsordern ska nu fortsätta i hovrätten.