Mål: 1863-24

Begäran om förhandsavgörande från EU-domstolen i mål om mervärdesskatt

Högsta förvaltningsdomstolen begär förhandsavgörande från EU-domstolen i ett mål om mervärdesskatt. Frågorna till EU-domstolen rör tolkningen av det undantag från skatteplikt som finns för vissa tillhandahållanden inom fristående grupper.

Tillhandahållanden av tjänster är som huvudregel mervärdesskattepliktiga. Undantag gäller dock i vissa fall för tjänster som tillhandahålls inom fristående grupper. Som villkor för undantaget gäller bl.a. att gruppmedlemmarna ska bedriva verksamhet av allmänintresse vilken inte är föremål för mervärdesskatt, att tjänsterna ska vara direkt nödvändiga för denna verksamhet och att en tillämpning av undantaget inte kan befaras vålla snedvridning av konkurrensen.

Målet gäller en ideell förening som har ansökt om förhandsbesked för att få veta om tillhandahållanden inom områdena redovisning, löneadministration, personalfrågor och IT uppfyller kraven för det undantag från skatteplikt som gäller för fristående grupper. Skatterättsnämnden ansåg att endast tjänster som är specifika för den skattebefriade verksamheten kan kvalificera för undantaget samt att de nu aktuella tjänsterna inte var av det slaget.

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inhämta förhandsavgörande från EU- domstolen i frågan om tjänsterna kan anses vara direkt nödvändiga för den skattebefriade verksamhet som medlemmarna bedriver. I begäran efterfrågas även ett klargörande från EU- domstolen beträffande kravet att undantaget inte får befaras vålla snedvridning av konkurrensen.