På sidan hittar du information om extraordinära rättsmedel och vad de innebär. Du hittar även information om hur du kan klaga hos Justitieombudsmannen (JO), begära ersättning hos Justitiekanslern (JK) samt hur du kan begära förtursförklaring.
Extraordinära rättsmedel
Information om hur du kan överklaga ett avgörande från domstolen, det vill säga en dom eller ett beslut, finns bifogat till avgörandet. Där står det hur lång tid du har på dig att överklaga. Om avgörandet inte överklagas i rätt tid vinner det laga kraft. Om du överklagar för sent kommer domstolen att avvisa överklagandet.
Den som vill att ett lagakraftvunnet avgörande ändras kan ansöka om extraordinära rättsmedel. Dessa är återställande av försutten tid, resning och domvilla.
Förtursförklaring
Om hovrätten inte handlägger ett mål eller ett ärende inom rimlig tid kan du som är part i målet begära förtursförklaring. Hovrätten avgör då om målet ska prioriteras framför andra mål i domstolen.
Du kan bara ansöka om förtursförklaring hos hovrätten avseende ett mål som pågår i hovrätten. En ansökan om förtursförklaring ska vara skriftlig. Du kan skicka in din begäran i målet med post eller e-post. Frågan om förtursförklaring kommer sedan att hanteras som ett administrativt ärende.
Information om förtursförklaring finns i lag (2009:1058) om förtursförklaring i domstol.
Klaga hos Justitieombudsmannen, JO
Du kan anmäla till Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, om du anser att du själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av hovrätten eller av en tjänsteman vid hovrätten vid handläggning av ett ärende. JO uttalar sig inte om domstolen gjort en riktig bedömning i målet och kan inte ändra en dom eller ett beslut. JO uttalar sig endast om domstolen har bemött parter och handlagt frågan på rätt sätt.
Hur du gör en JO-anmälan kan du läsa på Riksdagens ombudsmäns webbplats.
Begära skadestånd hos Justitiekanslern, JK
Om du anser att ett felaktigt beslut av hovrätten har orsakat dig skada kan du begära skadestånd hos Justitiekanslern (JK). I de flesta fall fordras att domstolen har gjort sig skyldig till ”fel eller försummelse vid myndighetsutövning” för att skadestånd ska kunna bli aktuellt.
Hur du gör för att begära skadestånd kan du läsa på Justitiekanslerns webbplats.