I Hovrätten för Övre Norrland arbetar cirka 40 medarbetare. Vi är den nordligaste hovrätten i Sverige med Västerbotten och Norrbotten som domkrets.
Vi har idag sex hovrättsfiskalsplatser till vilka vi tar emot ansökningar löpande.
Du är välkommen skicka in en ansökan om anställning som hovrättsfiskal. Klicka på länken "Sökandebank" till höger för att komma till vårt rekryteringsverktyg Visma Recruit där du skapar ett konto, fyller i CV och personligt brev. Till din ansökan ska du bifoga kopia av ditt notariebetyg alternativt i din ansökan ange datum då din notariemeritering beräknas vara fullgjord. Bifoga också kopia på avlagda examina samt ev. övriga meriter som du vill att vi beaktar.
När du ansökt skickar hovrätten en begäran om bedömning av lämplighet för domarbanan till den underrätt där du gjort din notarietjänstgöring.
När du skickat in din ansökan i sökandebanken är den aktiv i sex månader. En vecka innan förfallodag görs ett automatiskt påminnelseutskick till dig med information och länk för återaktivering. Om du inte återaktiverar inom en vecka kommer din ansökan i sökandebanken att gallras/raderas automatiskt. Du måste då lägga in en ny ansökan för att vara med i sökandebanken.
När vi håller en antagningsomgång kopierar vi över alla aktiva fiskalsansökningar från sökandebanken till rekryteringsärendet. Det innebär att du inte behöver ansöka till varje enskild antagningsomgång, förutsatt att du har en aktiv ansökan i sökandebanken. Från ditt konto i rekryteringssystemet kan du återta din ansökan från en rekrytering och om du inte vill ha kvar din ansökan i sökandebanken kan den raderas.
Ansökan och urval
När du har skickat in en ansökan kommer vi att kommunicera med dig via rekryteringsverktyget. När vi bedömt alla ansökningar gör vi ett första urval. Du kommer då att få ett meddelande om du har gått vidare i urvalsprocessen eller inte och efter det hålls intervjuer. Efter intervjuerna tar vi referenser.
Anställningsintervjuer
Hovrättens antagningsnämnd beslutar vilka som ska kallas till intervju. Urvalet baseras på ansökningshandlingar samt den eventuella preliminära bedömningen. Det händer att referenser kontaktas innan beslut tas om kallelse till intervju.
Ett antal sökande kallas till intervju i respektive omgång. Efter intervjun ringer hovrätten till lämnade referenser. Även andra referenspersoner än de angivna kan komma att kontaktas.
När intervjuerna har hållits fattas beslut om vilka som ska anställas. Samtliga som har varit på intervju får besked genom ett telefonsamtal inom två veckor efter intervjun.
Om du bli erbjuden och tackat ja till anställning fattar domstolen ett beslut om anställning. Du får en kopia på beslutet samt ett anställningsbevis som beskriver villkoren för din anställning.
Anställning, lön och förmåner
Anställningen som hovrättsfiskal är en tillsvidareanställning som inleds med sex månader provanställning. Anställningen är på heltid.
Sveriges Domstolar tillämpar vanligtvis individuell lönesättning men för domarutbildningen gäller tarifflön. Tariffnivåerna förhandlas årligen och revideras vanligtvis i april. Kontakta domstolen om du vill veta aktuell tarifflön.
Om du byter arbetsort i samband med domarutbildningen finns det möjlighet att få visst ekonomiskt stöd ex vis i form av flyttersättning.
Det finns en tjänstledighetsförordning för domare som utgör en extra anställningstrygghet, som assessor kan du under en längre tid vara tjänstledig från din tillsvidareanställning för att ha annan statlig anställning.
Utbildning och arbete
Domarutbildningen omfattar normalt fyra tjänstgöringsår. Både i över- och underrätt sker den under handledning av erfarna ordinarie domare. Vid sidan av den praktiska utbildningen som sker på arbetsplatsen får du en allsidig och utvecklande teoretisk utbildning via Domstolsakademin.
Anställningen inleds med en ettårig placering som fiskal i hovrätten. Här arbetar du med att bereda mål, göra rättsutredningar, föredra mål, skriva förslag till avgöranden och föra anteckningar vid muntliga förhandlingar.
Därefter följer en tvåårig placering som fiskal vid tingsrätten i Umeå, Skellefteå eller Luleå. Här handlägger du mål och dömer på eget ansvar. Placering på tingsrättsort sker efter senioritetsprincipen, du får helt enkelt den tingsplats som är ledig när du är ettårsmeriterad. Några löften eller garantier om viss placeringsort ges inte.
Domarutbildningen avslutas med ett års adjunktion i hovrätten som t.f. hovrättsassessor. Under detta år arbetar du som ledamot i domstolen och fullgör då i allt väsentligt samma arbetsuppgifter som de ordinarie domarna i domstolen. Efter fullgjord domarutbildning får du tillsvidareanställning som hovrättsassessor i hovrätten.
Om du har frågor om domarbanan eller vår rekryteringsprocess så är du välkommen att kontakta vår HR-administratör Frida Sandberg.
Domarbanan
Information om vägen till domaryrket hittar du på sidan ”Domarbanan”. Där finns även en film om fiskalsutbildningen och att vara fiskal.
Om dina arbetsuppgifter som hovrättsfiskal kan du även läsa på sidan ”Vår organisation”.